Mitä maksoi matkailuvuosi 2023?

Vuosi 2023 on tulossa päätökseen ja onkin tullut aika vetää yhteen mitä vuoden matkat maksoivat riihikuivassa käteisessä tai oikeammin muovin vingutuksessa. Matkailu on itselleni suurin kuluerä pakollisten kulujen (asuminen, ruoka) jälkeen ja asia, jonka haluan rahoillani mahdollistaa.

Vuonna 2023 matkailuun liittyviä kuluja poislukien käyttöraha (ruoka yms ostokset) oli hieman yli 4000 € verran Suomen rajojen ulkopuolelle suuntautuvista matkoista. Tämä vuosi oli poikkeuksellinen, sillä en matkustanut kertaakaan soolona, joten matkakulut jakaantuivat aina vähintään kahdelle henkilölle, mikä laski kuluja huomattavasti. Seuraavaksi tarkempaa erittelyä kuluista itse maksamalleni summalle vuoden 2023 ulkomaille suuntautuvista reissuista.

Majoituskulut 

Reissujen majoituskulut vuonna 2023 olivat omalta osaltani yhteensä 648 €. 

Lontoosta löysimme juuri julkaistun kivan Airbnb:n edullisesti niin, että hieman yli viikon majoitus maksoi osaltani vain 307 €. Kroatiassa yövyimme kolmessa eri kohteessa ja yöpymisten hinta oli yhteensä 210€. Varsovan viikonloppureissun majoituksen hinnaksi tuli 131 €, mikä oli suhteutettuna majoitusaikaan (2 yötä) melko korkea. Toisaalta Varsovan teemana olikin synttärireissu, joten panostimme majoitukseen hieman tavallista enemmän.

 • Kroatia 210 €
 • Lontoo 307€
 • Varsova 131€

Yhteensä: 648 €

Liikkuminen

Liikkumiseen Suomesta kohteeseen ja kohteessa meni yhteensä noin 540€.

Isoimpina yksittäisinä kuluerinä olivat lennot Kroatiaan ja Lontooseen käsimatkatavaroineen. Kroatiassa vuokrasimme auton, joka oli melko edullista ja Varsovassa ajelimme Boltilla ympäriinsä edulliseen hintaan. Englannissa teimme matkaa junalla.

 • Lennot 381€
 • Auton vuokraus ja bensa 87€
 • Bolt Varsovassa (oma osuus) 20€ 
 • Junat Englannissa 40€

Yhteensä 528

Matkapaketit + valmisretket

Vuosi 23 oli poikkeuksellinen myös siitä syystä, että kävin pitkästä aikaa pakettimatkalla ottamalla äkkilähdön Pargaan. Hintaa äkkilähdölle tuli 483€ sisältäen lennot, majoituksen, matkalaukun, lentokenttäkuljetuksen ja yhden retken. Kävimme reissussa myös toisella retkellä, jolle tuli hintaa 60€.

 • Matkapaketti 483€
 • Retki 60€

Yhteensä 543€

Vuoden 2023 ulkomaan matkailukulut yhteensä

Vuoden 23 ulkomaille suuntautuvien matkojen yhteiskuluksi tuli osaltani noin 1720€ ilman käyttörahabudjettia. Varsinaisesta budjettimatkailusta ei voi puhua, mutta rahalla saatuun arvoon verrattuna kulut olivat melko kohtuulliset. Matkoilla rahaa kuluu toki myös arkea enemmän ja arvioisin käyttörahaa menneen tämän lisäksi noin 2000-3000 €.

21 thoughts on “Mitä maksoi matkailuvuosi 2023?

  1. Täytyy sanoa, että yllätyin itsekin hieman miten edullisesti lopulta onnistui aika paljonkin reissata!

 1. Ihan on tarkan markan budjetti, etenkin tuo Parga vaikuttaa hienolta hinta-laatusuhteelta. Itse en uskalla edes laskea noita menoja, mennyt mitä mennyt eikä tilikään ole onneksi miinuksella. Ehkä ryhdistäydyn ja lasken tänä vuonna.

  1. Pyrin pitämään liikkumiseen ja majoitukseen liittyvät kulut minimissä niin kohteessa on sitten enemmän käyttöbudjettia. Pargan äkkilähtö oli hyvä löytö vielä alkusyksyyn!

 2. Tosi mielenkiintoinen postaus! Ja varsin edulliselta (sekä onnistuneelta) matkavuodelta näyttää omiin silmiin! Mulla on ollut tapana tehdä joka reissusta oma budjettipostauksensa, joten jonkinlainen tieto myös koko vuoden reissujen yhteenlasketusta summasta löytyy – vaikken siihen ehkä sen enempää ”uskallakaan” paneutua.

  1. Suht edullisesti sitten lopulta oltiin onnistettu reissamaan, hieman itsekin yllätyin. Toki aina matkoja ostaessa aika paljon ollaan tehty vertailua ja etsitty hyviä tarjouksia ja ajankohtaa, joilloin edullisemmat hinnat.

 3. En pidä lukua kustannuksista. Olen tarkan markan tyyppi. Huijaan itseäni sanomalla, että ei matkoihin juuri mitään mene. Nopsasti laskin mielessäni, että 2023 meni 3500€ lentolippuihin… Ei ollut ainuttakaan huippuhalpaa lentoa, kaikki oli kolminumeroisia. No tuo sisälsi 10 ulkomaanlentoa, joista Euroopan ulkopuolelle neljä. Kalleimmat lennot joulumatka Puerto Ricoon ja US Neitsytsaarille – nämä lennot yht 950€

  1. Pitkät lennot etenkin sesonkiaikana kyllä nopeasti nostavat tuota budjettia. Itsellä ei vuonna 23 ollut yhtään kaukomatkaa, joka näkyi myös kuluissa selkeästi pienempänä summana. Vuosi 24 ei sitten tulekaan olemaan ihan näin edullinen matkustusvuosi, vaikka hyviä tarjouksia kyllä löytynyt ja rahoille vastinetta myös 🙂

 4. Mukava huomata, että näitä kustannuslaskelmiakin avataan entistä enemmän matkablogeissa!
  Tekin olette sitten päätyneet siihen, että ruoka ja shoppailu eivät ole matkakustannuksia. Useimmat meistähän syövät myös matkojen välillä ja kotiruokakin vaikka Suomessa voi helpostikin olla jopa kalliimpaa kuin ravintolaruoka maailmalla. Samoin shoppailu maailmalla on ihan vapaaehtoista ja vaikka edullisestikin ostettu vaate tai laukku tai asuste ei ole mielestäni matkakustannus – sitäpaitsi jäähän se tavara jäljelle, eli raha muuttaa vaan muotoaan.

  1. Rahasta voisi mielestäni puhua myös matkablogeissa enemmän ja sitä, mitä erilaisilla summilla voi saada eri paikoissa. Päädyin laskemaan tosiaan tarkasti vaan nuo selkeät matkakustannukset ihan jo senkin takia, että olisi ollut aika iso työ käydä läpi kaikkia ravintolalaskuja ja yrittää eritellä niistä omia syömisiään. Minulla on arjessa kotona aika tiukka budjetti ja sitten taas matkalla viikkobudjetti on huomattavasti korkeampi, joten koen myös, että tuo kokonaisbudjetti saattaisi aika paljon vääristää kuvaa matkan hinnasta. Samassa paikkaa kun voi pärjätä esim 100e viikko, jos tekee ruokaa itse tai sitten päivän jos shoppailee ja syö ulkona monta kertaa.

 5. Täytyy kompata Mikkoa, että olet todella hyvin saanut rahoille vastinetta. Mekin olemme nyt muutaman reissun osalta raottaneet kustannuksia ja laskemme niitä nyt tarkemmin, kun tuntuu, että hinnat ovat pompsahtaneet aika paljon.

  1. Hinnoissa on tosiaan tapahtunut nousua, mutta hyviäkin tarjouksia on vielä löytynyt. Toisaalta koen, että nykyään myös mietin tarkemmin mitä saan rahalla ja olen valmis maksamaan hieman enemmänkin, jos jonkin paikan haluan todella nähdä.

 6. Näitä on kiva lukea jo tuo summa ei oo todellakaan paha koko vuoden kaikille reissuille! Mustakin on jotenkin selkeää laskea mukaan vaan lennot/sirtymiset tms, majoitus ja mahdolliset retket. Kuten Pirkko totesi, kotonakin pitää syödä ja joissakin paikoissa se ruokailu voi nykyään olla suomea edullisempaa. Tuo shoppailu on tosiaan ihan extra kuluja eikä mitään mikä kuuluu matkustamiseen 😀 Mä en oo koskaan laskenut kuluja ja ehkä parempi niin, ehkä sitä jopa kauhistuu kun tietäisi totuuden… tai sitten yllättyisi positiivisesti! 🙂 kulut kuitenkin jakaantuu usein eri kuukausille, kun lennot ostetaan kuukausia aiemmin, niin ei se sitä välttämättä edes huomaa mitä se matka maksaa, haha.

  1. Kiva oli tosiaan yllättyä positiivisesti kun tein laskelmia eli niinkin voi käydä! Shoppailu ei tosiaan munkaan mielestä oikein ole matkakulu ja tosiaan joka viikko muutenkin käyttäisi rahaa kotonakin ollessa esim syömiseen. Toki reissussa itsellä ainakin rahaa kuluu arkea enemmän kun tulee tehtyä enemmän kaikkea.

 7. Kiva idea tämä matkavuoden kulujen tiivistäminen, sillä näitä on aina mielenkiintoista lukea! Näyttää siltä, että olet saanut hyvin vastinetta rahoille reissuilla 🙂 En itse ole yleensä pitänyt kirjaa matkakuluista, mutta maailmanympärimatka oli tähän poikkeus ja tulenkin jakamaan tuon pidemmän matkan kulut kun ehdin.

  1. Mielenkiintoista päästä lukemaan mitä maksoi maailmanympärimatka! Tänä vuonna tulen todennäköisesti olemaan reissussa enemmän kuin viime vuonna, joten varmaan availen noita pidempään reissaamisen kuluja myös täällä blogissa.

 8. Suurin piirtein samoihin menee minun matkat viime vuonna ehkä. 4500 euroon olen laskenut myös ruokailut ja ostokset. Pirkon huomio siitä, että kotonakin syödään, on kyllä hyvä. Tykkään kuitenkin katsoa myös, mitä ruoka eri maissa maksaa. Kotona emme käy ravintoloissa syömässä kuin korkeintaan kaksi kertaa vuodessa emmekä kahvilla koskaan. Joten reissussa kyllä tulee ruokailu (maasta riippuen tietysti) kalliimmaksi yleensä.
  Mikä on tuo 4000 euron summa, minkä kerrot artikkelin ensimmäisessä kappaleessa?

  1. Tuo 4000€ summa oli matkojen kulut yhteensä, joista mun oma osuus oli 1720€. Olen aiemmin matkustanut aika paljon soolona, mutta viime vuonna en ollut kertaakaan reissussa yksin vaan aina jonkun kanssa tai isommassa porukassa. Tästä huomaa siis sen, että yhdessä matkustaminen on paljon edullisempaa, kun kulut jakaantuvat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top