*Matkamessujen liput saatu blogin kautta*
Vuoden 2024 Matkamessujen ohjelmassa korostui matkainspiraation lisäksi vastuullisuuteen liittyvät teemat ja useammassa ohjelmassa pohdittiinkin, millaisia parempia valintoja matkailija voi tehdä reissunsa aikana. Useat vinkit olivat tuttuja, mutta uusiakin näkökulmia ja vinkkejä jäi ohjelmista käteen.
Eläimet matkailussa
Kohtaamiset eläinten kanssa ja niiden näkeminen omassa luonnollisessa ympäristössään on ollut muutamienkin matkojen kohokohtia. Eläinten hyvinvoinnista yleisestikin kiinnostuneena on eläinten kunnioittaminen ja epäeettisten eläinkohteiden (esim. metsästys, delfinaariot) välttely ollut itsestäänselvyys. Matkustaessa on nähnyt myös ikäviä esimerkkejä ihmisten toiminnasta eläimiä kohtaan ja olen joutunut muun muassa todistamaan apinaa lyövää ihmistä.
Mitä uutta jäi käteen:
Vastuullisen toimijan valinta retkelle. Vastuullisen eläinretken toteuttajan tunnistaa esimerkiksi siitä, ettei takuita eläinten näkemiselle anneta. Eläimiä ei myöskään ruokita tai houkutella esiin. Moottoriajoneuvojen käyttöä eläinten lähellä vältetään tai tähän liittyviä haittoja huomioidaan ja vähennetään.
Viestintä
Omia matkakokemuksia jakaessa luodaan samalla myös mielikuvaa kohteesta niin hyvässä kuin pahassa ja viestintä on olennaisessa osassa matkablogia pitäessä. Kohdatessani matkoillani ihmisiä pyrin olemaan läsnä tilanteessa ja tekemään somea ja blogia muina hetkinä. Pääsääntöisesti en julkaise kuvia muista henkilöistä, jollei asiasta ole heidän kanssaan sovittu ja he ovat tietoisia kuvan käyttötarkoituksesta ja harrastuksestani.
Mitä uutta jäi käteen:
Somepohdintaa. Somepostauksista nostettiin esille paikallisten näkökulma ja postauksen tavoite. Onko ajatuksena saada hienoa sisältöä omaan someen samalla “promoten” jotakin epätoivottavaa asiaa vai nostaa esille paikallisesti tärkeitä näkökulmia tai paikkoja?
Sijaintien jakamista tulee käyttää myös harkiten niin, ettei tästä aiheudu haittaa tai vaaraa muille. Esimerkiksi salametsästäjät seuraavat somea ja uhanalaisia eläimiä kuvatessa ei tulisi koskaan jakaa sijaintia.
Muita teemoja
Talouteen ja ympäristöön liittyvät teemat nousivat myös esille messujen vastuullisuuskeskusteluissa. Tein listan monelle tutuista asioista, joita myös itse noudatan matkaillessani, mutta joilla on oikeasti vaikutusta:
- Vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi
Retkeilystä tuttua sääntöä kannattaa soveltaa myös matkailuun. Pyri viemään pois ne tavarat mitä tullessasi toit ja suosimaan matkustaessasi kestotuotteita. Vähintäänkin kierrätä omat roskasi.
- Säästä energiaa ja vettä
Ilmastointi pois kun ei ole tarvetta käyttää. Säästä muutenkin sähköä ja käytä sitä vain tarpeen mukaan. Käytä vettä säästeliäästi.
- Käytä paikallisia palveluita
Suosi paikallisia vastuullisia yrittäjiä palveluita valitessasi ja maksa palveluista reilua hintaa.
Matkailun vastuullisuuteen liittyvät kysymykset eivät ratkea vain yksittäisten matkailijoiden valitsemilla yksittäisillä teoilla, mutta matkailijoiden kiinnostuksen lisääntyminen vastuullisuuskysymyksistä on merkittävässä osassa luomassa painetta kaupallisten toimijoiden suuntaan. Omia valintoja tarkastellessa olen ottanut “oppia ikä kaikki” -asenteen ja tuttujen ja helppojen tekojen lisäksi pyrin säännöllisin väliajoin lisäämään omaa tietoisuuttani aiheesta ja jalkauttamaan omaan matkailuun jotakin uusia pieniä parempia tekoja.
Millaisia vastuullisuustekoja sä teet matkaillessa?
P.s. Matkamessuilla tutustuin Reilun matkailun yhdistykseen, joiden sivuilta löytyy paljon hyviä vinkkejä aiheesta.
Hyviä näkökulmia! Tosin metästystä en näe epäeettisenä esimerkiksi jo kannanhoidollisesta näkökulmasta. Eläinkohtaamiset matkailussa on tosiaan monesti itsellänikin niitä kohokohtia. Pelkästään usein se, että kohdistaa matkailua luontokohteisiin, kuten safareille, lisää varmasti eläinten suojelua vaikka Afrikassa. Paikallisten ja vastuullisten yrittäjien valinta on kuitenkin todella tärkeää.
Messuilta sai hyviä uusia näkökulmia tähän vastuullisuuteen kyllä! Metsästyksessä tarkoitettiin erityisesti trofee-metsästystä, jossa pointtina metsästykselle on ottaa kuva kaadon kanssa tai ottaa osa (esim sarvet, turkki) eläimestä mukanaan kotiin.