Telttailu Madeiralla – vinkkejä ja kokemuksia

Madeiran reissullamme halusimme viettää aikaa luonnossa sekä tutustua saareen rauhassa käyttäen mahdollisimman paljon julkista liikennettä. Haaveena oli myös päästä näkemään tähtitaivas mahdollisimman valottomassa paikassa sekä muutama hieno auringonnousu ilman suuria ruuhkia. Päätimme siis yöpyä vaeltaessa muutamia öitä teltassa päästäksemme mahdollisimman nopeasti heti aamusta reiteille.

Teltta puun alla sumussa

Telttapaikat ja lisenssit

Madeira on loistava kohde aktiivilomailuun ja luontomatkailuun, mutta telttailu Madeiralla vaatii suunnittelua etukäteen sekä asioista selvän ottamista. Suurin osa saaren luonnosta on suojeltua ja leiriytymistä on rajoitettu merkittävästi. Teltan saa siis pystyttää vain tietyille ennalta määritellyille paikoille etukäteen hankitun luvan turvin. Käytännössä telttailu tapahtuu siis lähes samoilla säännöillä kuin Suomessa kansallispuistossa, joskin Madeiralla lupa tarvitaan jokaiseen paikkaan.

Telttapaikkojen luvat ovat ilmaisia ja ne täytyy hakea etukäteen Simplifica nimisen verkkosivun kautta. Verkkosivu vaatii tunnuksen luomisen, mutta on melko helppo käyttää kunhan muistaa vaihtaa kielen englanniksi.

Telttapaikkoja on eri puolilla saarta rajoitettu määrä ja monet paikat olivat varattu täyteen useiksi kuukausiksi eteenpäin. Reitit ja päivät täytyy siis suunnitella hyvissä ajoin etukäteen ja suunnitelmien muuttaminen paikan päällä ei ole kovinkaan joustavaa varaussysteemistä johtuen.

Telttailualueiden palvelut ja varustelu

Telttailualueiden palvelut vaihtelivat huomattavasti paikasta riippuen. Suomessa retkeillessä on tottunut, että kuivakäymälä sijaitsee usein telttailupaikan läheisyydessä eli vessaan pääsee tarvittaessa. Madeiralla kaikilla telttailupaikoilla ei ole mitään wc:tä tai ne voivat olla auki vain tietyn aikaa päivästä. Esimerkiksi Ponta de São Lourençon telttapaikalla wc-tilat olivat auki 10-18 eli telttailun kannalta niistä ei ollut paljon iloa. Pico das Pedrasissa sen sijaan löytyivät vesivessat vesihanoineen, joskin vessapaperit piti olla mukana omasta takaa.

Joiltain telttapaikoilta löytyi myös vesipiste ja keittokatos/tulentekopaikka. Puita ei kuitenkaan nähty missään paikoilla ja olimme muutenkin suunnitelleet ruokailut retkikeittimen varaan. Tuulisella ilmalla katos oli kuitenkin kätevä paikka laittaa ruokaa. Vesipisteistä otetun veden keitimme myös varmuuden vuoksi 5 minuutin ajan, sillä emme löytäneet infoa siitä, milloin veden laatua on tarkastettu.

Keittokatos Pico das Pedrasissa illalla

Sää ja lämpötilat telttaillessa

Madeiralla sää vaihtelee huomattavasti riippuen siitä, missä päin saarta ja millä korkeudella paikka sijaitsee. Helmikuussa yöllä lämpötilat olivat +5 ja +20 välillä omilla retkillämme eli vastasivat aika hyvin telttailusäitä Suomessa touko-heinäkuun välillä. Vuorilla yöpyessä merinovillakerrastolle, hanskoille, pipolle ja kevyttoppatakille oli tarvetta.
Tuuliolosuhteet taas olivat erittäin vaihtelevat ja yhtenä iltana tuuli oli erittäin voimakasta ja olimme huolissamme siitä onko meillä enää aamulla telttakankaat paikallaan. Tuona yönä nukkumisestakaan ei tullut useampaan tuntii erityisemmin mitään, sillä tuuli sen verran tehokkaasti hakkasi telttakankaita.

Aamulla lähdössä jatkamaan vaellusta

Varusteet telttaillessa Madeiralla

Mukanamme reissuun toimme Suomesta teltan, makuupussin ja retkikeittimen (ilman kaasua) sekä rinkan ja juomarakon. Kolmen vuodenajan makuupussi, jonka comfort on noin +5 asteessa oli erittäin hyvä valinta vuorilla yöpymiseen, mutta +18 asteessa vähän alempana ollessa hiki kyllä valui yöllä ja merinovillakerrastoille ei ollut tarvetta. Toisaalta taas vuorilla yöpymiseen makuupussi oli täydellinen.

Tilanpuutteen vuoksi pohdin jätänkö makuupussin vaiko makuualustan kotiin ja lopulta päädyin ottamaan mukaan makuupussin. Tämä osoittautui virheeksi, sillä emme löytäneet Madeiralta kauppaa, josta olisi saanut ostettua kunnollisia makuualustoja. Tarjolla oli vain lähinnä glampingiin sopivia sähköllä täytettäviä painavia vaihtoehtoja. Jouduimme siis turvautumaan joogamattoihin, jotka olivat liian ohuet ainakin itselle nukkumiseen, joka vaikutti negatiivisesti telttailuun. Makuupusseja sen sijaan oli tarjolla esimerkiksi Decathlonin isossa myymälässä Funchalissa.

Retkikeittimen kaasua ei voinut kuljettaa mukana lennolla eli se oli hankittava paikan päältä. Primuksen keittimeen sopivan kierteellisen kaasupullon löytäminen vaati yhden hutiostoksen ja pientä selvittelytyötä kauppojen välillä, mutta sopiva kaasu löytyi lopulta Leroy Merlinistä.

Teltan ovesta näkyy sininen rinkka maassa

Telttailu Madeiralla lyhyesti:

 • Madeira on suurelta osin luonnonsuojelualuetta eli telttailu tai muu yöpyminen on sallittu vain erikseen merkityillä camping-alueilla, joihin tarvitaan lupa
 • Lupa haetaan etukäteen Simplifica-verkkosivun kautta. Lupia on rajoitetusti eli lupa kannattaa hakea mahdollisimman aikaisin varmistaakseen oman telttapaikan.

Lisätietoja englanniksi tarjoaa MadeiraCamping -verkkosivu: https://www.madeiracamping.com/

19 thoughts on “Telttailu Madeiralla – vinkkejä ja kokemuksia

  1. Madeiralla kyllä niin paljon tekemistä, että aina ei ehdi kaikkea. Telttailulle kyllä suositus jos on vain aikaa!

 1. Madeira olisi varmasti upea matkakohde. On ollut meillä pikään mielessä, mutta jostain syystä ei olla sinne saakka vielä ehditty. Paljon upeita luontokohteita siellä olisi. Enpä tiedä ryhtyisimmekö me telttailemaan, mutta kattavat vinkit joka tapauksessa, ja kuten Petra totesi, varmasti hyödyllisiä!

 2. Madeira on ihana! Olen ollut siellä parikin kertaa ja voisin lähteä vielä uudestaan. Telttailu kuulostaa kyllä aika haastavalta, siis lähinnä siksi, että joutuu niin paljon etukäteen tekemään varaukset. Miten teidän telttaretket lopulta onnistuivat? Pääsittekö näkemään upean tähtitaivaan ja kauniit auringonnousut ilman ruuhkia, niin kuin toivoitte? Kiinnostaisi myös kuulla, mitä reittejä ja miten pitkiä vaelluksia teitte? Olen patikoinut paljon Madeiralla, mutta tehnyt aina vain päiväretkiä. Meillä on ollut aina vuokra-auto, joten ollaan kyllä monesti jo aamuyöstä lähdetty liikkeelle, että ollaan päästy vuorille yms. auringonnousua ihailemaan.

  1. Päästiin näkemään kahdessa paikassa hieno tähtitaivas ja oli todella upeaa seistä luonnon keskellä ihailemassa tähtiä. Ponta de São Lourençossa nähtiin myös super hieno auringonnousu, joskin aliarvioitiin meidän kiipeämisaika viereiselle huipulle niin katsottiin auringon nousua enemmänkin ylös juostessa kuin laella nauttien. Näiltä osin siis oli mielestäni ehdottomasti vaivan ja suunnittelun arvoista. Tehtiin matkan aikana monta about 11 vaellusta, joissa osassa telttailtiin ja osassa käytiin päiväseltään. Kirjoittelen näistä vielä vähän tarkemmin postauksia blogiin 🙂

 3. Tämäpä mielenkiintoista! En ole koskaan edes ajatellut, että Madeiralla voisi lähteä telttailemaan. Hieman haastavalle kuulostaa kaikkien telttailukamojen roudaaminen ja etukäteisvaraukset, mutta ollut varmasti antoisaa. Jään odottamaan vaelluspostauksia! 🙂

  1. Telttailu toi kyllä erilaisia kokemuksia lomaan kuin olisi muuten saanut. Hieman sai pakatessa miettiä, mitä ottaa mukaan, mutta kannatti!

 4. Aika suunnitelmallinen saa olla mikäli aikoo yöpyä Madeiralla. Ihmetyttää myös nuo käymälöiden aukioloajat. Mutta hyvä te, reippaita olitte!

  1. Vaatii tosiaan hieman enemmän suunnittelua telttailu, mutta hauskaa oli! Itsekin yllätyin siitä, että ovet tosiaan ainoisiin paikan wc-tiloihin saattaa mennä kiinni klo 17 kun palvelu loppuu muutenkin.

 5. Ei vitsi mikä kokemus! Me kierreltiin kolmisen vuotta sitten Madeiraa autolla kaks viikkoa, ja patikoitiin useammallakin luontoreitillä, mutta ei tullut yhtään telttailualuetta vastaan. Ei siis ole käynyt mielessäkään, että tuolla voisi myös telttailla! Madeira on kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen ja ihan yks omista suosikki luontokohteista koko Euroopassa.

 6. Madeira on to do-listalla edelleen. Telttailu on tainnut jäädä varusmiesaikoihin ja muutamaan leirikoulutelttailuun. Mielenkiintoista oli lukea eri maan telttailuetiketistä.
  Juha

  1. Madeira oli itselläni myös pitkään listalla paikoista, joissa halusin käydä, mutta nytten sattui löytymään sopivaan hintaan mahdollisuus.

 7. Muistan kun matkamessuilla puhuttiin tästä Madeiralla telttailusta, joten mielenkiintoista nyt lukea teidän telttailun ”lopputulos”. Ei tullut siis häätöä missään, mutta jännä, että lupa on joka paikassa erikseen haettava. Me pakattiin vuosia sitten ruumalaukkuun myös telttavärkit ja yövyttiin Gotlannissa leirintäalueella teltassa 😀 se on siis hyvä budjettivaihtoehto myös ulkomailla 😀 Madeiralla en oo käynyt, mutta niin moni on sitä kovasti kehunut, et joskus pitää sielläkin käydä! 🙂 Kiva kuulla, että teillä sujui kaikki hyvin ja voin kuvitella, että tuollakin päin voi olla tosi kylmiä öitä. Olikohan se tuulinen päivä juuri niihin aikoihin kun Kanarialle sattui se todella kova tuulimyrsky, jos se tuntui myös Madeiralla?

  1. Saatiin luvat hyvin haettua etukäteen vielä siinä matkamessujen jälkeen eli ei tarvinnut sitten pelätä häätöä pois. Tuulinen päivä ei mielestäni sijoittunut siihen samaan ajankohtaan kuin Kanarialla oli myrsky, joskin silloin oltiin pohjoisrannikolla ja oli todella kova tuuli. Kiviä lensi kalliosta päälle kun käveltiin rannalle…

  1. Itsellenikin jäi kyllä halu palata takaisin paikkaan! Tuo yhden paikan wc oli kahvilan yhteydessä ja maksullinen, joten ilmeisesti halusivat siitä rahat. Olisin mielelläni tosin maksanut jonkun 18-11 välin vessapassimaksun, kun tuollaisella kivenpalalla ei hirveästi ole mitään paikkoja mihin mennä xD

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top