Eira do Serrado ja Nunnien laakso  – upea päiväretki vuorten syleilyyn

Kävely alas Eira do Serradosta kohti Nunnien laaksoa tarjoaa upeita maisemia vuorten sylissä ja rauhallisen hetken luonnosta nauttien. Mutkittelu alas vuoren rinteellä kulkevaa polkua antaa retkeilijälle ainutlaatuisen kokemuksen sopien samalla hyvin rennoksi sunnuntaikävelyksi.

Bussilla kohti Eira do Serradoa

Ponta de São Lourençon vaelluksen koettelemusten jälkeen kaipasin seuraavaksi ohjelmaan hieman rennompaa retkeä ja päädyimme valitsemaan kohteeksemme Eira do Serradon näköalapaikan ja Nunnien laakson. Hyppäsimme aamupäivästä bussin kyytiin Funchalista aloittaen noin 30-45 minuutin matkan kohti näköalapaikkaa. Bussimatka itsessään tarjosi retken ensimmäisen elämyksen, sillä bussin mutkitellessa ylös rinnettä pääsi nauttimaan huikeista maisemista bussin ajaessa pilvien ja eucalyptusmetsän läpi. Istuinkin suuren osan matkaa nenä kiinni ikkunassa vuorimaisemaa ihaillen.

Maisemat bussista olivat upeat

Nautinnollisen bussimatkan jälkeen hyppäsimme pois bussista aurinkoiseen, mutta kuulaaseen ilmaan. Vuoret ja erilaiset kukat ympäröivät parkkipaikkaa ja pienestä liikenteestä huolimatta paikalla ei ollut meluisaa vaan tunnelma oli rauhallinen.

Eira do Serradon näköalapaikka

Parkkipaikan vieressä sijaitsee Eira do Serrado Hotel ja Spa sekä erilaisia palveluita kävijöille. Rakennuksesta löytyy kahvila, iso matkamuistopuoti sekä wc-tilat. Päätimme aloittaa retkemme istahtamalla kahville ja nauttimalla maisemista kahvilan terassilla. Samalla vilkuilin hieman kateellisena hotellin fasiliteetteja ja mietin, että tänne voisi tulla muutamaksi yöksi jos Madeiralle vielä palaa.

Kahvittelun jälkeen otimme suunnan kohti näköalapaikkaa, joka oli lyhyen matkan päässä parkkipaikalta. Eira do Serradon näköalapaikka sijaitsee 1095 metrin korkeudessa eli maisemat eri suuntiin ovat todella hienot. Pudotus alas laaksoon alkaa olemaan niin iso, ettei etäisyyttä tunnu enää edes hahmottavan, enkä tuntenut kertaakaan paikassa korkean paikan kammoa.

Kameran zoomillakin talot näyttivät pieniltä ylhäältä katsottuna

Polkua alas Nunnien laaksoon

Kahvittelun ja maisemista nauttimisen jälkeen alkoi retken kävelyosuus eli laskeutuminen vuoren rinnettä kohti Nunnien laaksoa. Polku mutkittelee jyrkästi alaspäin usean kilometrin matkan, mutta on helppokulkuinen ja leveä. Kävellessä ehtii vetää sisään raikasta vuoristoilmaa, bongailla lintuja sekä kuulostella polun vieressä kipittäviä sisiliskoja.

Nunnien laakson kerrotaan saaneen nimensä Santa Claran nunnaluostarilta, joka pakeni paikkaan 1550-luvulla merirosvojen hyökkäystä pakoon. Kävelyn aikana pohdin paikkaan paenneita nunnia ja elämää eristyneisyyden keskellä, sillä laakso on ilman autoteitä erittäin hankalasti saavutettava. Ensimmäinen tie paikkaan rakennettiin 1960-luvulla, joten ennen tätä matkanteko taittui juurikin vuoristopoluilla jalan tai aasilla.

Alas tultaessa näköalapaikalta pieninä laatikoina näkyneet talot alkavat pikkuhiljaa näyttää rakennuksilta ja ilma alkaa lämmetä. Auringon paistaessa alkaa olemaan kuuma ja vesipullotkin tyhjentyä hyvää vauhtia. Pysähdyimme silti puolessa puolessa välissä matkaa olevalle näköalatasanteelle syömään pienet eväät.

Curral das Freiras Nunnien laakso

Polku päättyy maantielle, josta on pieni kävelymatka kylän “keskustaan”. Sunnuntaina kylässä on hiljaista, mutta Sabores do Curral -ravintola on auki ja nälkäisinä istahdamme terasille syömään. Paikallinen erikoisuus ovat kastanjat, joten testiin lähti kastanjakeitto, joka osoittautui todella hyväksi. Varmuuden vuoksi ja nälän karkoittamiseksi lisukkeeksi lähtivät ranskalaiset, jotka nekin olivat oikein hyvät. Syömisen jälkeen kävimme pienellä kävelyllä kylässä nauttimassa auringon iltasäteistä.

Alhaalta katsottuna ei uskoisi, että vuoren rinnettä tulee alas käveltävä polku

Sunnuntaina busseja menee vain muutamia, joten menimme bussipysäkille hyvissä ajoin ja mahduimme mukavasti kyytiin. Bussi teki pienen kierroksen ennen suuntaamista Funchaliin ja hieman huolissani katsoin isompaa porukkaa pysäkillä ja melko täyttä bussia. Bussikuski kuitenkin otti kaikki pysäkiltä kyytiinsä ja matka jatkui hyvässä tunnelmassa kohti Funchalia porukan istuessa sylikkäin ja lattioilla.

Nunnien laakson retkestä tuli yksi Madeiran matkan lemppareistani. Retki oli nautinnollinen ja tarjosi helposti todella upeita maisemia. Polku oli myös suhteellisen rauhallinen, joten kävellessä pääsi aidosti nauttimaan hiljaisuudesta ja luonnosta imien itseensä Madeiran upeutta jokaisella sisäänhengityksellä.

Eira do Serrado – Nunnien laakso. Tietoa reitistä

Reitin pituus: 3 km (yhteen suuntaan)
Vaikeusaste: Helppo alaspäin mentäessä. Mikäli tekee reitin edestakaisin tuo iso korkeusvaihtelu reittiin haastetta.
Wc: Eira do Serradossa maksullinen wc. Nunnien laaksossa wc ravintolassa (asiakkaille).
Palvelut: Kahvila, ravintola, wc.

Muuta huomioitavaa:
Vaatetus. Kerrospukeutuminen suositeltavaa. Ilma oli viileämpi ylempänä ja varjossa. Auringon paistaessa polulla ei ole mitään suojaa eli tulee lämmin nopeasti ja aurinkorasvalle on tarvetta. Hyvät kengät ovat must alamäessä.

Vesi. Ota mukaan tarpeeksi vettä. Erityisesti lämpimällä ilmalla vettä kuluu.

Funchalista Eira do Serradoon bussilla

Funchalista pääsee Eira do Serradoon kätevästi bussilla numero 81, joka lähtee Funchal Cable Carin vieressä sijaitsevasta bussiterminaalista. Huomaa, että vain osa busseista pysähtyy Eira do Serradossa eli jos haluat tehdä nimenomaan kävelyn näköalapaikalta yhteen suuntaan (alaspäin), tulee valita bussi, joka pysähtyy “Eira do Serrado” -pysäkillä. Takaisin Nunnien laaksosta Funchaliin pääsee bussilla 81.

18 thoughts on “Eira do Serrado ja Nunnien laakso  – upea päiväretki vuorten syleilyyn

 1. On kyllä upeia maisemia, tuolla olisi mukava itsekin olla. Sääkin näytti kuvien perusteella olevan mitä mainioin, kun aurinko paistaa pilvettömältä taivvaalta. Madeira sopisi kohteena meille kyllä täydellisesti kun pidetään erittäin paljon luonnosta ja patikoinnista.

  1. Meille sattui todella upea sää tuona päivänä! Pääsi näkemään maisemat hienosti muutaman kevyen pilven lomasta.

  1. Huonommalla ilmalla varmasti hyvin erilainen kokemus. Tosin itse myös pidin pilvisyydestä joissain paikoissa, toi hienoa fiilistä.

  1. Madeira oli kaikinpuolin todella upea kohde ja tuntui, että joka nurkan takana oli taas uusi mahtava maisema.

 2. Nunnien laakso kuullostaa tutulta vuosien takaiselta Madeiran reissultamme, mutta emme tainneet kyllä ihan noin paljoa patikoida, eli ilmeisesti sinne pääsi perille myös bussilla tms. 🙂 Kivan vehreitä maisemia – ja kuvia niistä!

  1. Nunnien laaksoon pääsee kätevästi bussilla Funchalista. Vain muutama bussi kiertää Eira do Serradon kautta.

  1. Tällä kyseisellä reitillä ei ollut kuin muutamia muita eli ei ole suosituimmasta päästä. Suosituimmilla reiteillä on erittäin ruuhkaista ja eteneminen voi olla erittäin hidasta jonossa etenemistä ja ohituspaikkojen etsimistä kapealla polulla.

  1. Vaativuus oli erittäin sopiva tuulitunnelin jälkeen. Ylämäkeen olisi voinut olla vähän raskaampi kokemus.

  1. Nunnien laaksoon pääsee myös suoraan bussilla eli tuon näköalapaikan ja kävelyn voi myös halutessaan jättää välistä ja nauttia vain kylän tunnelmasta ja ravintoloista.

 3. Oi kun kaunista maisemaa! 🙂 Madeira on meillä yksi seuraavista haavekohteista, joka täytyy ruksittaa pian. Ihanan vehreää! Täytyykin pistää tämä reitti ja paikka talteen, sillä olisi kiva itsekin kyseinen luontoreitti kulkea. Tulee ihan mieleen Kap Verden Santo Antao -saari, jossa kävimme vastaavanlaisia paikkoja tutkimassa Kap Verdellä asuessamme. 🙂

  1. Madeira kyllä vei ainakin mun sydämen ja suosittelen todella lämpimästi. Kap Verdeä mietittiin yhtenä vaihtoehtona, mutta Madeira veti pidemmän tikun kun ollut pitkään haaveissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top