Auton vuokraus Kroatiassa

Kroatian kaupungit tarjoavat mielenkiintoista tekemistä, mutta maaseutu, vuoristotiet ja Kroatian luonto ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia. Kätevimmin matkaa taittaa autolla, jolloin pysähdyskohteet voi valita joustavasti ja nähdä paikkoja, joita on julkisen liikenteen avulla vaikea saavuttaa.

Kroatian matkalla halusimme nähdä useamman kohteen reissun aikana sekä nauttia kaupunkien lisäksi myös luonnosta ja vierailla Plitvicen kansallispuistossa. Retkiä olisi ollut tarjolla ja julkisillakin päässyt perille, mutta auton vuokraaminen alkoi houkuttaa, sillä samalla olisi mahdollista nähdä useampi kohteita samalla reissulla. Niinpä päätin kerätä rohkeuteni ja lupautua hyppäämään auton rattiin Kroatiassa.

Maantie vuoristossa, vasemmalla keltaisia kukkia. Horisontissa näkyy meri, saari ja niiden edessä kaupunkia.
Teiden varsissa oli pysähdyspaikkoja, joissa pääsi katsomaan maisemia

Kroatian ajokulttuuri, palvelut ja tiet

Auton ajamiseen olen tottunut Suomessa, mutta autolla ajo Kroatiassa hieman jännitti. Kaupungissa kadut ovat kapeita ja niistä mahtuu paikoitellen yksi auto yhteen suuntaan, joten tarkkana saa olla pienillä kujilla ajaessaan.

Ylinopeudet ja ohitse suhiminen pienistä ohitusväleistä välillä hieman hirvittivät, erityisesti kun näkyvyys oli sadekuurojen takia paikoitellen erittäin huono. Pienillä, mutkittelevilla ja kapeilla vuoristoteillä sai pitää kuskina katseen tiessä ja seurata ohittelutilanteita, jotta on tarvittaessa itse valmis reagoimaan nopeasti. Kuskina ei siis päässyt niin paljon nauttimaan pienempien teiden maisemista kuin matkustajana. Erityisen stressaavaa ajaminen ei kuitenkaan onneksi ollut ja Kroatiassa uskaltaa mielestäni hyvin lähteä itse ajamaan jos on hieman ajokokemusta takana.

Auton palautuspäivänä halusimme taittaa matkaa nopeammin ilman pysähdyksiä, joten ajoimme takaisin etelään päin moottoriteitä. Motari oli suht stressitön tapa taittaa matkaa myös kuskina, sillä ohi pääsee muista helposti ja muut pääsevät helposti ohi myös tarvittaessa. Tunneleita ja hienoja näköaloja löytyi myös motaripätkän varrelta, joskaan siellä ei pahemmin pystynyt pysähtymään niitä ihailemaan.

Tiet olivat pääsääntöisesti Kroatiassa hyvässä kunnossa lukuunottamatta maaseutua lähempänä rajaa. Huoltoasemia löytyi isompien teiden varrelta isoine parkkipaikkoineen ja ilmaisine vessoineen, jotka olivat hyvässä kunnossa. Ruokaakin huoltsikoilta löytyi, joskin sunnuntaina oli yhden huoltoaseman keittiö kiinni ja ruoka on lähinnä hamppari/hodari tasoa eli omat eväät voivat olla hyvä idea erityisesti ruoka-aine allergioiden kanssa.

Huoltoaseman piha Kroatiassa. Kuvassa etualalla ilma-vesi piste, vasemmalla roskikset ja taustalla parkkipaikkaa sekä ihmisiä ulkoiluttamassa koiria.
Ihmiset matkasivat myös koirien kanssa

Tietullit

Moottoriteillä on käytössä tietullit, jotka olivat ainakin itselleni hetkellinen murheenkryyni. Ensimmäistä kertaa tietulliin ajaessani ei ollut aivan selvää, miten homma toimii, joten jouduin kysäisemään apua takana tulevalta autoilijalta, joka onneksi hyvällä englannilla selitti toimintaperiaatteen. Tekniikkakaan ei ainakaan meidän matkalla näyttänyt aina toimivan moitteettomasti, sillä toisellakin kertaa moottoritielle mennessä jäimme tietulliin jumiin kun automatiikka lakkasi toimimasta edellä ajavan kohdalla. Ei niin iloinen virkailija kuitenkin lopulta tuli auttamaan matkalaista ja lipukkeen anto sekä puomi saatiin toimintaan.

Tietulleja oli lopulta yksinkertaista käyttää ja ne toimivat samaan tapaan kuin monet parkkihallit. Sisään ajettaessa painetaan nappulaa, joka antaa lipukkeen joka säilytetään. Ulos ajettaessa lipuke annetaan tiskille ja maksetaan kortilla tai käteisellä. (Näin siis yksinkertaisuudessaan, kun nappula löytyy ja jos vielä nappula toimii).

Nova autonvuokraus

Auton vuokraus on Kroatiassa edullista ja bensan hinnatkin ovat huomattavasti matalammat kuin Suomessa, joten vuokraaminen ei heilauttanut matkabudjetti pahemmin. Vertailtuamme hintoja ja suosituksia verkossa etukäteen päätimme vuokrata auton Novalta. Automme oli aika perus kätevä kulkupeli (manuaali, bensa), joskin ylämäkeen meno tuntui vuoristoteillä välillä hieman jurruuttamiselta ja moottoritielläkin olisi voinut hieman enemmän tehoa autossa.

Auto pysäytetty pysähdyspaikalle tien varteen

Palvelu oli ihan ok, joskaan iloinen small talk ei ilmeisestikään kuulu kulttuuriin. Saatiin kuitenkin auto eteen, soppari kirjoitettua, avaimet käteen ja sitten henkilökunta kaasuttelikin jo poispäin. Toki tarkastimme auton virheet ennen nimen laittamista paperiin ja otimme autosta kuvat ja videon. Koska emme ottaneet erillisiä vakuutuksia autolle veloitettiin kortilta pantti mahdollisia vaurioita varten. Autoa palauttaessa ei kuitenkaan tullut mitään ongelmia, eikä kuvia tai videoita ollut tarvetta esitellä ja pantti palautettiin tilille.

Kokonaisuutena auton vuokraus oli hyvä idea ja pääsimme käymään useammassa kiinnostavassa paikassa, jotka olisivat muuten jääneet näkemättä. Toisaalta taas lomasta useampi päivä meni auton ratissa, mikä ei ehkä ollut rentouttavin tapa viettää lomapäiviä. Voin kuitenkin auton vuokraamista Kroatiassa suositella, etenkin jos haluaa nähdä omatoimisesti useampia eri kohteita!

Peltoa, taustalla 2 vuorta. Pilvet roikkuvat alhaalla harmaina

4 thoughts on “Auton vuokraus Kroatiassa

  1. Oho, enpä muista koskaan tilannetta, jossa autoa olisi nähnyt ennen papereiden allekirjoitusta. Useimmiten se menee päinvastoin, nykyään tuntuu olevan usein jopa niin, että mitään ihmiskontaktia ei tiskiltä lähtemisen jälkeen ennen auton palautusta ole. Mutta kun ottaa kuvat mahdollisista naarmuista, niin eipä siltikään mitään ongelmia tule. Hyvä, ettei lisäjälkiä tullut autoon. Meillä on tapana ottaa lisävakuutus. Juuri pari viikkoa sitten Yhdysvalloissa saatiin huomata parkkipaikalle tullessa huomata, että joku oli naarmuttanut autoamme ja kadonnut vähin äänin.

    1. Vakuutusta varmaankin jatkossa harkitsisin niin ehkäpä vähän vähentää stressiä, varsinkin jos enemmän ajelee kaupungeissa ja joutuu vaikka parkkeeraamaan ahtaasti.

  2. Vuokrasin myös toukokuussa auton viikoksi Kroatiassa. Aikamoista myyntiä lisävakuutuksista ja lautalle menemisen takia joutui pulittamaan vielä jotain 30 euroa. Lautalla ei ollut niin minkäänlaista ongelmaa, paljon ahtaampaa oli tiellä välillä. En ottanut lisävakuutusta, joku vakuutus kumminkin oli mielestäni voimassa jo vuokratessa netissä. Otin isomman auton, koska oltiin juuri ajettu Kreetalla vuoristoteitä ja auto meinasi hyytyä. Kamalinta oli kun yhtäkkiä löysi itsensä kapean tien päästä talon ja muurin välistä nokka suoraan alaspäin eikä nähnyt jatkuuko tie vai ei. Ja toinen auto peräluukussa kiinni. Noh, sieltä autosta tultiin sitten neuvomaan ja sain vekslattua meidät jatkamaan matkaa. Tosi vaikea oli tottua oman auton puutteisiin matkan jälkeen 🙂 Mutta joo, ehdottomasti hyvä kokemus ajella Kroatiassa, vaikka se vähän myös stressasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top