Pico do Arieiro – Madeiran matkan eeppisimpiä vaelluksia

Huikeita auringonnousu kuvia, pilvien läpi mutkittelevia portaita, jyrkkiä tiputuksia ja mahtavia vuoristomaisemia. Pico do Arieiro – Pico Ruivo reitistä on tullut yksi Madeiran eeppisimmistä päivävaelluksista, jonka jokainen kävijä haluaa reissullaan kokea.

Reitti suljettuna maanvyöryn takia

Pico do Arieiro – Pico Ruivo vaellus oli matkasuunnitelmassamme jo ennen kuin itse matkaa oli hankittuna ja se oli ehdottomasti yksi eniten odotetuista vaelluksista Madeiralla. Huolestuneina katsoimme kuitenkin tiedotteita, joissa reitin kerrottiin olevan suljettu maanvyöryn takia ja avautumisesta ei ollut tietoa. Seurasimme tarkasti tietoa avautumisesta virallisia ohjeita noudattaen, mutta reitti pysyi suljettuna useita viikkoja. Valitettavasti osa turisteista ei ohjeistusta niellyt vaan yritti lähteä reitillä sulkemisesta huolimatta jolloin poliisit joutuivat vahtimaan reittiä ja sakottamaan yrittäjiä. Madeiralla reittien turvallisuus ei ole itsestäänselvyys, joten viranomaisten ohjeita tulee ehdottomasta noudattaa!

Reitti avautuu reissun lopulla

Viimeisellä viikollamme Madeiralla reitti avattiin vihdoin virallisesti ja aloimme tutkimaan kuljetusmahdollisuuksia paikalle, sillä meillä ei ollut enää autoa käytössä. Tuolla viikolla paikkaan oli luvattu kuitenkin huonoa säätä eli pilviä, tuulta ja sadetta eli retki oli tarjolla vain viimeiselle kokonaiselle päivällemme Madeiralla.


Päädyimme varaamaan kuljetukset Pico Transfers -yrityksen kautta auringonnousu vaellukselle. Pico Transfers jättää matkustajat Pico do Arieiroon, josta kävellään itsenäisesti Pico Ruivoon ja Achada Do Teixeiraan. Valitettavasti lauantaina saimme tiedon peruutuksesta sään takia, joka laski mielialaa huomattavasti kun odotettu vaellus jäisi ehkä välistä.

Taksilla vaellukselle

Selailin lauantaina säitä tarkemmin ja Pico do Arieiron sää ei näyttänyt mielestäni kovin huonolta. Pilviä ja ehkä kevyitä sadekuuroja, muttei kovaa tuulta tai muuta vaaralliselta vaikuttavaa. Päätimme napata taksin paikan päälle ja käydä katsomassa miltä sää vaikuttaa todellisuudessa. Mikäli ilma olisi erittäin huono voisimme käydä katsomassa ensimmäisen näköalapaikan ja palata takaisin parkkipaikalle ja Funchaliin.

Toppatakkia ja hanskoja ei tarvittu, sillä reitillä oli aluksi yllättävän lämmin

Sää vaikuttikin surkealta ajaessamme taksin kyydissä kohti huippua. Satoi kevyesti ja näkyvyys oli surkea. Hieman ennen parkkipaikkaa kuitenkin nousimme pilvien yläpuolelle ja aurinko alkoi paistaa ja vaelluksen onnistuminen näytti taas lupaavammalta.

Maaginen vaellus pilvien keskellä

Lähdettyämme kävelemään reitti alkoi peittyä pian pilviverhoon, joka valui polulle hitaana sumuna käärien kävelijän omaan maagiseen maailmaansa. Välillä pilviverho rakoili hienoisesti paljasten vuoren rinteitä ja jylhät ympäröivät maisemat.

Strairway to heaven -niminen polun kohta oli erityisen hieno pilvien sisään kääriytyneenä, sillä kävellessä näyttää todella siltä kuin kävelisi pilvien läpi taivaaseen. Polun tähän kohtaan ei ole parkkipaikalta kovin pitkä matka eli vaelluksen voi halutessaan tehdä esimerkiksi vain tähän kuuluisalle kohdalle asti.

Sää alkoi vaelluksemme edetessä muuttua sateisemmaksi ja teimme päätöksen jättää vaellus kesken ennen kuin sää menisi erittäin huonoksi. Alunperin ajatuksenamme oli siis kävellä Arierosta Ruivoon ja takaisin, jolloin matka olisi noin 11 km. Vaellus ei ole myöskään aivan helppo, sillä se sisältää korkeuseroja ja portaita. Käännyimme siis takaisin ensimmäisen tunnelin jälkeen ja lähdimme palaamaan kohti parkkipaikkaa. Takaisin tullessa vastassa tuntui olevan ainakin 2000 porrasta ylämäkeä, joten kuntoa kysyttiin kiipeämisessä.

Lisää portaita. Vähän alkoi happi loppua kiipeämisen loppupuolella.

Paluu takaisin ihmishälinään Arieiron parkkipaikalla tuntui kuin hyppäykseltä toiseen maailmaan. Onneksemme yksi porukka sattui juuri tulemaan taksilla vaellukselle, joten liftaamisen ja busseilun sijaan saimmekin taksin takaisin Funchaliin.

Pico do Arieirosta Pico Ruivoon – tietoa reitistä

PR 1 – Pico do Arieirosta Pico Ruivoon on yksi Madeiran eeppisimmistä päivävaelluksista. Korkeuksissa mutkitteleva reitti kulkee vuorien läpi huipulta huipulle tarjoten mahtavia maisemia ja kävelyä pilvien keskellä.

Reitin pituus: 11 km. Arieiro – Ruivo – Arieiro TAI Pico do Arieiro – Pico Ruivo – Achada Do Teixeira.
Vaikeusaste: Haastava. Reitillä on paljon korkeuseroa sekä portaita, joten reitti vaatii hyvän peruskunnon. Portaita on reitillä noin 2000 ja näitä kiivetessä täytyi itse vetää happea muutamaan kertaan.
Wc: Reitin alussa Pico do Areeirosta löytyy isot ilmaiset wc-tilat. Seuraava wc löytyy Casa de Abrigo do Pico Ruivosta. Reitti on ruuhkainen ja polku kapea, joten mahdollisuudet puskapissalle ovat erittäin epätodennäköiset.
Huom, wc:t eivät välttämättä ole aina auki esim auringonnousun aikaan lähtiessä.

Sää: Sää voi vaihdella vaelluksen aikana huomattavasti eli kerrospukeutuminen kannattaa. Säätä voi tutkia etukäteen livenä webcamin kautta
Käytin lisäksi myös tätä sivua: https://www.mountain-forecast.com/peaks/Pico-do-Arieiro/forecasts/1818

Miten päästä Funchalista Pico do Arieiroon ja Pico Ruivoon?

Kuljetus: Monella firmalla on retkiä kohteeseen tai pelkkiä kuljetuksia Arieroon ja nouto Achada Do Teixeirasta. Katso esimerkiksi Pico Transfers

Taksi: Otimme itse taksin Funchalista taksitolpalta. Hinta oli noin 40€/suunta. Etuna taksissa on mahdollisuus tehdä reitti edestakaisin. Taksin saanti takaisin voi olla epävarmaa.
Auto: Paikalle pääsee myös omalla autolla. Parkkipaikka oli erittäin ruuhkainen ja parkkipaikkaa voi olla haastava saada. Reitti ei vaikuttanut myöskään mukavimmalta ajaa. Huomaa, että auton kanssa on reitti käveltävä edestakaisin tai otettava kuljetus lopusta takaisin autolle.

24 thoughts on “Pico do Arieiro – Madeiran matkan eeppisimpiä vaelluksia

  1. Suosittelen kyllä lämpimästi tämän kokemaan! Kunto loppui ainakin itsellä, mutta sisulla mentiin eteenpäin. Olisi tietysti voinut vähän porrastreeniä tehdä ennen matkaa, mutta hyvin pärjäsi ilmankin

 1. Voi harmi, olipa huonoa tuuria ensin maanvyörymän ja sitten säiden ym. kanssa. Mitenköhän yleistä tuo mahtaa olla? Tuo Pico do Arieiro – Pico Ruivo reitti on kyllä sellainen jonka itse halaun joskus kulkea. Se on itse asiassa ainoa reitti, jonka Madeiralta muistan ulkoa. Ja upeiltahan nuo maisemat jälleen pilvien keskeltä näissäkin kuvissa näyttävät!

  1. Ymmärtääkseni suht yleistä, että reitit saattavat olla osittain tai kokonaan kiinni ja sääolosuhteet voivat vaihdella myös päivän aikana niin, että jokin vain menee kiinni huonon sään takia. Meiltä jäi 1 vaelluksen pätkä tekemättä (suljettuna koko ajan) sekä yksi cable car ride (liian kova tuuli) eli muutoksiin kannattaa varautua.

  1. Kätevä olisi kyllä, jos olisi omat kyydit niin olisi voinut mennä reitin vielä enemmän omaan tahtiin. Onnistui onneksi myös taksilla.

 2. Taidettiin olla samoihin aikoihin noilla nurkilla 🙂 Meidän reissun aikaan reitti oli suljettu, joten päätettiin tehdä Pico Ruivon vaellus Teixeirasta. Meillä oli täys aurinkokeli ja maisemat jätti kyllä sanattomaksi. Oma tunnelma on varmasti myös sumuisessa säässä. Olimme tosin täysin tyytyväisiä Pico Ruivon huiputukseen ja emme jääneet harmittelemaan toisen reitin ollessa suljettuna. Upea Madeira!

  1. Hyvin mahdollista! Tämä oli meidän plan b myös, mutta jäätiin odottamaan reitin aukeamista kun oli useampi viikko aikaa. Pilvet toivat oman tunnelmansa, vaikka toki maisemat jäivät vähän vähäisemmiksi.

  1. Reitti oli todella hieno, vaikka osa maisemista jäikin hieman pilvien varjoon. Toisaalta saipahan tunnelmaa senkin edestä!

 3. Ymmärsinkö oikein, että tää on janareitti eli päästä päähän tuo 11 km vai pitikö kääntyä jossain vaiheessa takaisin, eli jos haluaisi käydä edes takaisin niin sitten tulis reitille matkaa 22 km ? En oo tästä kuullutkaan, tosi upean näköinen ja kiva et menee huipulta huipulle. Mullakin loppuis tuolla kunto etenkin näin talven jälkeen, pitää alkaa taas käydä kuntoportailla 🙂

  1. Reitti on edestakaisin 11 km jos kävelee Pico Ruivolle asti ja takaisin. Vaihtoehtoisesti voi kävellä Texeiraan eikä takaisin, jolloin matkaa tulee myös noin 11km verran. Kuntoa oli itselle ehtinyt vähän kertyä onneksi jo aiemmilla patikoinneilla (samoin kuin rakkoja jalkoihin). Oli nimittäin tarkoitus tehdä porrastreeniä ennen Madeiralle lähtöä, mutta sen sijaan olin 2 viikkoa influenssassa, joten jäi treenit, mutta maisemien avulla pärjäsi.

 4. Tämä reitti on yksi ihan mun lemppari patikointireiteistä. Olen kävellyt tämän kahdesti, molemmilla kerroilla mentiin edes-takaisin. Mielettömät maisemat ja kuntoakin koetellaan. Tosi harmi, että teillä oli niin huono tuuri, että reitti oli teidän alkureissusta suljettuna. Onneksi edes vähä pääsit kokemaan. Kun kävin ekaa kertaa täällä vuonna 2017, tästä ei ollut tullut vielä kuuluisa Instagram-kuvauspaikka, ja me saimmekin nautiskella auringonnoususta ennen patikalle lähtöä kaikessa rauhassa. Vain kaksi polkujuoksijaa lähti ennen meitä kierrokselle. Todellakin juosten! Toisen kerran kävin täällä vuonna 2022, ja silloin Arieirolle oli rakennettu jo maisematasannekin, ja jo auringonnousun aikaan se oli ihan täynnä porukkaa!
  Mutta tässä mun juttu vuodelta 2017. (Silloin olin ihan untuvikkopatikoija. Nykyään on tullut jo aika monta sataa kilometriä patikoitua, mutta silti tämä on edelleen yksi upeimmista patikointimuistoista!)
  https://maailmanaarella.com/madeiran-jannittavimmalla-patikkapolulla/

  1. Hauska miten erilainen tunnelma oli noissa blogisi kuvissa auringonpaisteessa ja maisemien keskellä. Reitistä on tosiaan tullut erittäin suosittu ja varmaan paremmalla säällä olisi ollut ruuhkaista. Nyt päästiin nauttimaan myös kävelemisestä eikä pelkästään jonossa kävelemisestä.

 5. Aika harvoin päädymme maailmalla tuossa määrin reippailemaan, mutta Asturiaksessa päädyimme kyllä pienelle kiertokselle Pico de Europan luonnonpuistossa. Tuli nimittäin mieleen noista pilvistä – aika metkaa kävellä polkua, joka ajoittain tuntuu häviävän jonnekin!

 6. Voi harmi tosiaan, että teille tuli näitä peruutuksia ja sumuja, ettekä päässeet nauttimaan täysillä näin hienosta vaelluksesta. Oli mahtavia näkymiä selvästi. Ilmeisesti tämä on kyllä reitti, jolle emme pääse, vaikka Madeiralle lähtisimmekin, vanhuus ei tule yksin ja toinen meistä on alkanut kiipeillä aika varovasti, eli hyvä, että kerroit askelten lukumääristä ja reitin haastavuudesta. Aila

  1. Hieman toki harmitti, että maisemat eivät ihan avautuneet, mutta toisaalta oli silti mahtava kokemus ja jääpähän myös katsottavaa seuraavalle kerralle. Areirolla on parkkipaikan vieressä heti 2 näköalapaikkaa, jonne pääsee suht kätevästi ilman erityisempää kävelyä. Myös toinen näköalapaikka on aika lähellä parkkipaikkaa eli vaikkei reitille lähtisikään kävelemään pidemmin voi käydä katsomassa esimerkiksi vain nämä.

  1. Tykkäsin itse myös tästä pilvisestä kokemuksesta! Tosin olisi hauska päästä reitille uudestaan niin, että näkisi myös maisemia.

 7. Kyllähän nämä kiinnostaisi, mutta ei mun nykyisellä kunnolla ja näöllä. Hitaasti kiiruhtaen menen kyllä eteenpäin, mutta porrastreenit jätän muille Suurin ongelma on näkö, josta osin puuttuu syvyysnäkö. Aika haastavaa epätasaisessa maastossa.

  1. Maasto oli tosiaan melko haastavaa tuon epätasaisuuden takia. Parkkipaikalla on pieni näköala tasanne, jonne pääsee lähelle autolla eli tästäkin voi käydä katselemassa ja fiilistelemässä tunnelmaa vaikkei reitille lähtisikään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top