Matkabloggaaminen ja raha: talous kuntoon

Kaupallinen yhteistyö yrityksen Sortter kanssa

Matkoihin säästäminen on aina onnistunut, mutta oman talouden haltuun ottaminen on vaatinut työtä ja ollut myös tuskan takana. Jälkeenpäin se on kuitenkin ollut sen arvoista, sillä matkustaessa on mukavampi käyttää rahaa kun tietää, että oma talous ei siihen kaadu ja kotiinpaluun jälkeen ei tarvitse kaivella viimeisiä euroja taskun pohjalta kaupassa käydessä.

Vuosien varrella on kertynyt tietoa ja taitoa siitä, miten homma toteutetaan. Ohessa erittäin tiivistetty kuvaus niistä vaiheista, jotka itse kävin läpi talouden haltuunotossa. Postaus on toteutettu yhteistyössä vertailupalvelu Sortter:in kanssa, jota olen itse käyttänyt löytääkseni parhaat vaihtoehdot esimerkiksi säästötiliä valitessani.

Pinkki auringonlasku rannalla

Budjetoi

Oman talouden haltuunottoni lähti liikkeelle siitä, että selvitin itselleni tarkasti mistä rahaa tulee ja mihin sitä oikeastaan menee. Kirjasin siis ylös exceliin keskimääräiset tulot kuukaudessa sekä menot.

Menojen kirjaaminen vaati hieman selvitystyötä, sillä halusin aidosti arvioida kuluja ja laitoin exceliin jokaisen suoratoistopalvelun, koiranruuat ja vakuutusten hinnat. Henkisesti haastavinta oli iskeä budjettiin matkailuun kuluva raha. Totuus oli se, että matkailuun kuluu noin ⅓ kaikista tuloista. Hieman pahalta tuntui nähdä nuo luvut budjetissa, mutta rehellisyys itselle mahdollistaa tietoon pohjautuvan päätöksenteon.

Budjetti oli onneksi kulujen jälkeen aikalailla nollassa, mutta tästä näki, että oli tarpeellista tehdä muutoksia kulupuoleen, jotta rahaa saisi säästöön.

Maksa huonot velat pois

Huonolla velalla tarkoitetaan velkaa, joka käytetään kulutukseen ja jolle ei ole odotettavissa tuottoja. Esimerkiksi matkan ostaminen pikavipillä on huonon velan kerryttämistä. Itselläni ei ollut huonoa velkaa taustalla, joten pääsin aloittamaan säästämisen nollatilanteesta sen sijaan, että olisin maksanut velkaa pois.

Huonoa velkaa kerrytän lähinnä vain matkoihin liittyen käyttäessäni luottokorttia maksujen tekemiseen. Maksan kuitenkin laskun aina nopeasti pois, jottei se ehdi kerryttää korkoa ja summa nousta liian korkeaksi. Luottokorteillakin on eroja ja niiden hintoja ja ominaisuuksia kannattaa vertailla korttia valittaessa. Monia suosittuja luottokortteja voi vertailla suoraan netissä esimerkiksi Sortterin palvelussa https://sortter.fi/luottokortti/

Kerrytä taloudellinen puskuri

Taloudellinen puskuri on hätätilanteisiin varattua rahaa, jonka saa helposti käyttöön kun sitä tarvitsee. Itselläni puskuri on tullut tarpeen esimerkiksi koiran eläinlääkärikulujen kanssa.

Taloudellisen puskurin kerryttäminen oli itselleni haastavin vaihe, sillä se oli suoraan sanottuna tylsää ja vaivalloista. Onnistuin kuitenkin saamaan muutaman vuoden sisään kasaan noin 3kk menoja vastaavan puskurirahaston.

Rahoihin on siis tärkeää päästä käsiksi tarpeen tullen nopeastikin eli niiden tulisi olla helposti saatavilla. Oma puskurini sijaitsee säästötilillä. Säästötilien korot ovat tällä hetkellä lähes olemattomat, mutta jotkin tahot tarjoavat myös parempia korkoja. Säästötilejä voit vertailla kätevästi täällä https://sortter.fi/saastotilit/

Sijoita

Viimeisenä vaiheena on sijoittaa budjetin ylijäämää haluamaansa kohteeseen. Ennen rahojeni sijoittamista perehdyin erilaisiin vaihtoehtoihin podcastien, blogien ja kirjojen avulla. Omat sijoitukseni päädyin tekemään matalakuluisiin indeksirahastoihin. Sijoittamisesta on tullut melkeinpä harrastus ja tällä hetkellä olen innostunut sukeltamaan kryptovaluutoiden maailmaa opiskelemaan! (Huomasin, että Sortterilla on myös kryptotoimijoiden vertailu, joka menee varmasti pian käyttöön https://sortter.fi/kryptovaluutat/)


Postauksen yhteistyökumppani Sortter on suomalainen maksuton lainojen vertailupalvelu. Palvelu toimii samaan tapaan kuin hotelli- tai lentovertailusivustot eli pyrkii löytämään parhaimmat diilit eri spekseillä.

2 thoughts on “Matkabloggaaminen ja raha: talous kuntoon

  1. Pitäisi varmaan joskus kokeilla Sortteria. Kilpailutan kyllä mahdollisuuksien mukaan kaikki sopimukset tasaisin väliajoin enkä ole sitä kovin aikaavievänä kokenut. Nyt olisi seuraavaksi edessä sähkön kilpailutus, niin voisihan sitä toisaalta kokeilla, mitä Sortter tarjoaa.

    1. Itse olen miettinyt, että pitäisi varmaan hankkia toinen luottokortti reissuja varten, sillä pari kertaa ei nykyinen ole aina kelvannut joka paikassa. Kahden kortin taktiikalla olisi parempi turva. Ajattelin kokeilla tuota kilpailutusta tässä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top