Vinkkejä vaihtohakemuksen tekemiseen

Viime vuonna tähän aikaan viimeistelin perustelukirjettäni toivoen, että pääsen valitsemaani kohteeseen. Tänään istuin ensimmäisellä luennollani haluamassani yliopistossa aloittamassa juuri sitä kiinnostavaa kurssia, jossa perustelukirjeessäni niin paljon puhuin.

Eri yliopistojen haut voivat olla hieman erilaisia ja omat vinkkini perustuvat omiin kokemuksiini siitä, mikä itselläni toimi Helsingin yliopiston haussa. Napsi siis parhaat jutut päältä ja tee niin kuin itsestä tuntuu hyvältä! Näen myös, että perustelukirjeellä on haussa todella tärkeä rooli, joten keskityn enimmäkseen vinkeissäni siihen. Mikäli vaihtokohde on vielä epäselvä voit lukea aiemman postauksen vaihtokohteen valinnasta täältä.

Ensimmäiseksi haluan painottaa sitä, että tutustut huolellisesti hakuohjeisiin ja valintaperusteisiin. Hakuun liittyy yleensä monia liikkuvia osia ja paperityötä, jolle kannattaa varata aikaa.

Ensimmäinen ”koulupäivä”

Perustelukirje on lippusi haluamaasi paikkaan

Perustelukirje on mahdollisuutesi vaikuttaa valitsijat siitä, että juuri sinut kannattaa lähettää vaihtoon kyseiseen kohteeseen eli siihen kannattaa panostaa.

Aloitin itse perustelukirjeen hahmottelemisen reippaasti ennen haun alkamista. Tsekkasin yliopiston tarjoamat kurssit ja tein listat kiinnostavimmista. Katsoin myös millaista oheisohjelmaa tiedekunta järjestää esimerkiksi vierailijaluentojen ja verkostoitumismahdollisuuksien muodossa.
Yleiskuvan hahmottelemisen jälkeen muotoilin hakemukseni kärjen omassa päässäni. Omalla kohdallani tämä tarkoitti sitä, että taustatutkimuksen pohjalta totesin, ettei mikään muu yliopisto tarjoa vastaavaa haluamaani opintoihin sopivaa kurssia. Ainoa mahdollisuuteni tämä kurssi suorittaa olisi siis päästä vaihtoon.

Omassa hakemuksessani tein päätöksen, että kirjoitan hakemuskirjeen puhtaasti ykkösvaihtoehtoani ajatellen. Tämä voi olla pienoinen riski, joten en varauksettomasti suosittele näin tekemään, mutta omalla kohdallani tämä tuntui oikealta valinnalta, koska olen hieman kaikki tai ei mitään ihminen. Perusteluosiossa kerroin hieman tarkemmin miten kurssi syventää työelämästä ja aiemmista opinnoistani saamaani pohjaa ja vie askeleen eteenpäin kohti unelmatyötäni. Lopuksi voi olla vielä hyvä luetuttaa perustelukirje läpi jollakulla muulla ja saada hieman palautetta jos esimerkiksi jokin kohta ei oikein lukijalle aukea.

Perustelukirjeen vinkit lyhyesti:
1. Aloita ajoissa
2. Tee taustatyötä
3. Muotoile hakemuksesi kärki.
4. Perustele.
5. Pyydä palautetta.

Pitkä pinna palkitaan

Hakuprosessi tuntui monin paikoin raskaalta ja pitkäpiimäiseltä hommalta ja erityisesti Erasmus-haun käyttöjärjestelmälle ei voi antaa pisteitä käytettävyydestä. Mikäli koulullasi järjestetään hakuklinikoita kannattaa valmiiden papereiden kanssa mennä sinne, jotta saat neuvoja mahdollisiin ongelmiin heti ja pää ei hajoa hommaan niin todennäköisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top