Mihin hakea vaihtoon? Miten valita vaihtokohde?

Vuosi sitten olin juuri aloittanut toisen tutkintoni tekemisen ja fuksina oikeastaan vain yksi asia oli selvä syksyn alussa. Halusin tehdä kandivaiheessa opiskelijavaihdon. Muut asiat kuten vaihtomaan ja kohteen valitseminen tai opinnot ylipäätään eivät olleet ihan niin kristallinselviä, mutta loksahtivat paikalleen syksyn kuluessa.

Inspiroidu, selvitä ja sitten kohtaa realiteetit

Vaihtokohteen valinta ja koko hakuprosessi sekä järjestelyt vaativat pitkää pinnaa ja ajankäyttöä, joten suosittelen aloittamaan inspiroitumalla. Itse katselin kuvia kampuksista eri maissa, Aasian valkoisista hiekkarannoista ja Australian nähtävyyksistä ja luin blogeja eri kouluissa ja maissa olevien vaihtokokemuksista. Muutaman päivän ajan ajalehdin ihanassa loputtomien mahdollisuuksien meressä kunnes totesin, että olin inspiroitunut tarpeeksi ja oli aika palata reaalielämään.

Näyttäisikö illallispöydässä tältä?

Omana isoimpana realiteettina vaihtokohteen valinnassa on se, että mukana muuttaa koirani. Eri maiden vientisäännöksiä tarkasteltuani ja lentomatkoja vertailtuani totesin, että parasta voisi olla rajata vaihtoa Eurooppaan, koska se olisi koiran kanssa lähdettäessä yksinkertaisesti helpoin ratkaisu.

Mitä haet vaihdolta?

Halusin vaihto-opiskeluni hyödyttävän opintojani ja omaa osaamistani mahdollisimman tehokkaasti, joten lähdin hakemaan vaihtokohteita laittamalla Googleen hakusanaksi Top Universities ja Development studies. Tämän jälkeen avasin yliopiston Mobility Online portaalin ja otin itselleni ylös ne kohteet jotka olivat molemmilla listoilla. Olin aiemmin päättänyt, että pysyn Euroopassa, joten ristiinhakua helpotti myös se, että rajasin pois Euroopan ulkopuoliset maat.

Ristiinhaun jälkeen vaihtoehdot olivat rajautuneet hyvin minimiin, joten lähdin selailemaan yliopistojen omia sivuja ja vaihto-opiskelijoiden opintotarjontaa. Sussexin yliopiston kurssitarjonnasta löytyi itselleni aivan täydellisiä matcheja, jolloin ensimmäinen hakukohde alkoi selventyä mielessä huomattavasti. Huomasin vierailevani sivulla useampana päivänä tutkien yliopiston tapahtumia ja sen tarjoamaa vapaa-ajan toimintaa ja totesin, että taisin olla löytänyt oman vaihtokohteeni.

Luota intuitioon

Lopulta tärkeämpänä neuvonani voisin sanoa, että kannattaa luottaa intuitioon ja omaan fiilikseen. Vaikka olisit tehnyt taustatyösi ja todennut, että kuuma ilmasto ei ole sinua varten, mutta jostain syystä jonkin trooppisen maan yliopisto tuntuu oikealta valinnalta – go for it. Mikäli jokin paikka taas ei tunnu oikealta vaikka sopisi omaan tavoitteeseen ja kurssitkin hyvin hyväksiluettaviksi skippaa se tai vähintään selvitä mistä epävarma fiilis tulee. Vaihdon on kuitenkin opiskelun lisäksi tarkoitus ollut vähintäänkin mukava kokemus.

Step by step – näin löydät vaihtokohteesi

 1. Hae inspistä esimerkiksi keräämällä kuvia Pinterestiin
 2. Kirjaa ylös mitkä asiat inspiraatiokuvissasi sinua innostavat
 3. Kirjaa ylös rajoitteet tai muut realiteetit
 4. Määrittele tavoite. Haluatko opiskella jotain tiettyä alaa, kieltä, verkostoitua vai vaikka harrastaa tiettyä lajia vapaa-ajallasi?
 5. Etsi sopivia kohteita rajaustesi perusteella Googlesta ja vertaa niitä oppilaitoksesi kohdeyliopistoihin.
 6. Selaile vaihtoehtojesi sivuja, tutustu opintotarjontaan, lue paikallisia viranomaissivuja… Selvitä kaikki tarpeellinen, jotta saat kuvan siitä mikä olisi itsellesi hyvä vaihtoehto.
 7. Tee jokin päätös.

6 thoughts on “Mihin hakea vaihtoon? Miten valita vaihtokohde?

 1. Muistan itselläni aikoinaan painaneen vaakakupissa miljoona asiaa ennen kuin valitsin vaihtopaikan/ulkomailla olevan työpaikan. Vaihtoehtoina oli Malta, Praha, Azerbaidzan ja Tukholma. Vaikka olenkin ennemmin maailmanmatkaaja ja seikkaileva heittäytyjä, vei järki (ja tunteet) tuolloin Tukholmaan. Malta ja Praha tuli koettua toisella tapaa myöhemmin. Upea Azerbaidzan on bucket listalla yhä <3 Järki oli hyvä, sillä Ruotsin tuntemus ja kieli olivat juuri siinä vaiheessa tärkeämpiä koko elämäni kannalta. Sitä maailmaa ehtii onneksi nähdä vaihdon jälkeen paljon lisääkin:)

  1. Ruotsissa oleskelu kiinnostaisi juuri tuon kielen oppimisen näkökulmasta ja itsellä toisena hakukohteena oli itseasiassa Uppsala. Olen kuitenkin tosi tyytyväinen, että ensimmäinen vaihtoehto napsahti. Katsotaan mitkä on fiilikset vaihdon jälkeen xD

  1. Vietnam varmasti hyvin erilainen kokemus kuin itsellä Britannia tulee olemaan. Olisi mielenkiintoista jossain vaiheessa viettää pidempään aikaa jossakin hieman kauempana. Katsotaan mihin elämä vielä vie.

 2. Erilaiset vaihdot on sellaisia, mitä suosittelen kaikille! Ei ole väliä, lähteekö kuinka pitkäksi aikaa, mihin päin maailmaa ja minkä ikäisenä. Aina oppii uutta ja saa mielettömiä kokemuksia. Itse olen ollut lukiovaihdossa ja nyt yliopistossa olisin ehdottomasti lähtenyt kandivaiheessa vaihtoon, jos vain tukikuukaudet yms antaisivat periksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top