Matkavakuutus pitkälle matkalle

Viimeisimmäksi paperihommaksi ennen Britteihin muuttoa jäi matkavakuutuksen hankkiminen, sillä ajattelin sen olevan nopea ja helppo homma. Sitä jotenkin kuvittelee, että vakuutuksen hankkiminen hoituu kätevästi ja helposti muutamalla klikkauksella netin kautta, mutta pidemmän matkan tai väliaikaisen ulkomaille muuton ollessa kyseessä homma ei olekaan enää niin helppo, jollei rahaa ole käytettävissä huomattavia summia. Suosittelen siis lämpimästi aloittamaan asian hoitamisen ajoissa, koska muuten saatat olla tilanteessa, jossa lähdet reissuun ilman vakuutusta ja vakuutuksen ottaminen reissun jo alettua on huomattavasi haastavampaa.

Matkan pituus ja sisältö

Suurin osa jatkuvasti voimassaolevista matkavakuutuksista (joita on itselläni kaksin kappalein) on voimassa silloin kun oleskelet ulkomailla enintään kolmen kuukauden ajan. Tämän jälkeen on vietettävä tietty aika Suomessa ennen seuraavaa reissua, jotta matkat lasketaan erillisiksi matkoiksi ja vakuutus on taas voimassa. Vakuutustarjouksia pyydettäessä tarvitset myös reissusi päivämäärät eli milloin olet lähdössä ja minä päivänä tulossa takaisin. Matkan loppupäähän kannattaa laittaa muutama ylimääräinen päivä, sillä mikäli jotakin yllättävää sattuu paluumatkalla ja paluu viivästyy on matkavakuutuksen hyvä olla kunnossa myös tässä tapauksessa.

Matkan sisältö, ja se mitä aiot matkalla tehdä, on vakuutuksen kannalta myös olennaista, sillä vakuutuksen tulisi kattaa kaikki mahdolliset tilanteet. Mitä enemmän extreme-lajeja olet suunnitellut osaksi reissuasi, sitä haastavampaa tai vähintään kalliimpaa matkavakuutuksen hankkiminen on. Vakuutusyhtiöiden käsityksen ja listaukset extreme-urheiluksi laskettavista lajeista myös vaihtelevat, joten valitsemallasi yhtiöllä on myös vaikutusta siihen joudutko maksamaan haaveidesi (tai perus arkesi) toteuttamisesta jotakin ekstraa.

Tarjouspyyntöjä ja säätämistä

Jatkuva matkavakuutukseni on If:llä ja yleensä kaikista edullisin tapa ottaa pidempi matkavakuutus on ostaa jatkuvaan matkavakuutukseen lisäkuukausia. Päätin kuitenkin toki pyytää tarjoukset mahdollisimman monesta paikasta, jotta saan vakuutuksiin vertailukohtia. Pelkästään jo vakuutustarjousten pyytäminen osoittautui hieman haastavaksi. Kun olen ostamassa jotakin en halua soitella ja jonotella asiakaspalveluissa omaan laskuuni enkä myöskään toivo, että minulle soitellaan joskus jonakin päivänä, sillä harvoin satun olemaan puhelimen ääressä silloin juuri kun se soi.
Fennialle tarjouspyynnön laittaminen oli todella helppoa, sillä sivuilta löytyi helposti ”Ota yhteyttä” nappula, jonka alta pystyit laittamaan tarjouspyynnön ja pyytämään vastauksen sähköpostitse. Tarjouspyyntöön myös vastattiin todella nopeasti ja selkeät paperit summineen ja ehtoineen olivat nopeasti sähköpostissa.

If sivuilla on mahdollista jättää soittopyyntö, johon saa valittua haluamansa ajan, joka on ehdottomasti paras tapa hoitaa homma, jos puhelimella aikoo asioida. If:ltä myös soitettiin sovittuna aikana ja kävimme puhelimessa tarpeita läpi, jonka jälkeen tarjous ilmestyi sähköpostiin.
Halusin tarjoukset myös Lähi-Tapiolasta ja OP:lta, mutta molempien kanssa oli hieman haasteita. Lähi-Tapiolan sivuilta löysin kyllä tarjouspyyntö kohdan jonka täytin, mutta en sieltä ikinä minkäänlaista tarjousta saanut. OP:n sivut olivat niin monimutkaiset, etten jaksanut käyttää niihin aikaa, joten lähestyin tarjouspyynnöllä Facebookin kautta pyytäen speksien mukaista tarjousta sähköpostiin. Vastauksena oli, että he voisivat soitella. Niinpä annoin asian tässä vaiheessa olla. Tsekkasin myös World Nomadsin hintoja, mutta kyseiset vakuutukset huitelivat noin 600€ tietämillä, joka oli huomattavasti enemmän kuin suomalaisten yhtiöiden vastaavat.

If:n tarjous oli oletettavasti Fenniaa halvempi, koska siinä maksaisin vain lisäkuukausista. Haasteeksi kuitenkin muodostui se, että en saanut heti selvää vastausta siihen voisinko harrastaa koululla cheerleadingia niin halutessani. En halunnut vakuutukseen sitoutua ennen selvää vastausta. Muutamien puhelujen ja säätämisen jälkeen sain vastauksen yhtiöstä, että heillä se lasketaan extreme-lajiksi ja tarvitsisin tähän lisävakuutuksen extreme-urheiluun. Tämän tiedon jälkeen varailin taas soittoaikaa saadakseni tarjousta tästä ja tämän puhelun aikana pääsimme vaiheeseen, jossa alkoi hieman hermostuttamaan yhtiön käytännöt. Kyseinen lisäosa vakuutukseen on tarjolla vain etuohjelmaan kuuluville asiakkaille ja ainoa mahdollisuus päästä etuasiakkaaksi on siirtää oma kotivakuutus yhtiöön. Käytännössä siis yhtiön käytännöt estivät vakuutuksen myymisen. Itse en pidä tämän tyylistä pakkomyymistä hyvänä asiakaspalveluna ja toimintatapana, joten päätin jättää keskustelun tämän yhtiön kanssa siihen.

Käytännössä aloitin tarjouspyyntöprosessin uudelleen alusta olemalla taas yhteydessä Lähi-Tapiolan ja OP:n asiakaspalveluihin ja nöyrryin OP:n kanssa siihen, että päivystän puhelimellani heidän soittoaan. Sain lopulta myös Lähi-Tapiolasta tarjouksen, mutta en selkeää vastausta siihen kattaisiko se urheiluani. OP:lta sain jo puhelimitse tiedon, että voin harrastaa cheerleadingia ulkomailla kuten muitakin urheilulajeja, mutten lajissa kilpailla. Vakuutukseen kuuluu myös matkahätäpalvelu, josta saa apua suomeksi 24/7, joka voi olla hyödyllinen kun on yksinään vieraassa paikassa ja jos tulee pahemmin kipeäksi voi olla mukana puhua jonkun suomenkielisen henkilön kanssa. Hoitokuluja myös korvataan ilman ylärajaa tai omavastuuta ja vakuutusta varten ei tarvitse tehdä erillistä terveysselvitystä.
OP:n vakuutus 6kk ajaksi Englantiin asettuu noin 300€ pintaan ja se oli vain hieman kalliimpi kuin Lähi-Tapiolan. Puhelun jälkeen myös vaihdoimme viestinnän sähköiseksi, joka sopi itselleni paremmin ja hommat sujuivat hyvin, joka antaa luottavaisen kuvan siitä, että asioita hoidetaan myös asiallisesti jos jotain sattuu. Niinpä päädyin sitten lopulta noin 2 viikon säätämisen jälkeen ottamaan OP:n kautta vakuutuksen. Vakuutusasiakirjat eivät enää ehtineet, sillä kun asiat olivat lopulta paketissa ei osoitetta mihin niitä lähettää enää ollut. Vakuutusnumerot ja muut tiedot ovat kuitenkin tallessa sähköisesti, joten sinänsä paperit eivät ole välttämättömät.

Reissussa on tullut oltua vasta muutaman päivän ajan, joten on vaikea sanoa miten hommat toimivat mikäli jotakin sattuu. Toivottavaa tietysti on, että matkavakuutusta ei tarvitsisi käyttää täällä olon aikana, mutta mikäli jotakin sitten tuo vakuutus turvaa matkabudjettiin.

Näin hankit matkavakuutuksen pitkälle matkalle:

1. Aloita ajoissa ennen matkaa. Esimerkiksi kuukausi etukäteen niin voit hioa yksityiskohtia ja ehdit saada vakuutuksen varmasti ennen reissua.
2. Tiedä ainakin alustavat päivämäärät matkalle. Helpoin ja edullisin on ottaa jatkuvat matkavakuutus, johon ostat lisäkuukausia. Matkavakuutus kannattaa olla voimassa hieman kauemmin kuin suunniteltu paluupäivä, jotta yllättävissä tilanteissa on pelivaraa.
3. Mieti millaisiin asioihin tarvitset turvaa ja millainen on matkasi luonne. Aiotko urheilla tai kokeilla jotakin extreme-lajeja. Selvitä mitä asioita eri vakuutukset korvaavat ja tarvitsetko vakuutukseesi lisäturvaa esim extreme-lajien osalta.
4. Pyydä tarjoukset ja lue ehdot huolella. Lue myös se pikkupräntti niissä pitkissä tiedostoissa. Matkavakuutus Suomesta otettuna esimerkiksi usein edellyttää sitä, että kotikuntasi on Suomessa ja tämä lukee niissä pikkupränteissä. Lue myös ne lait joihin siellä viitataan, jotta tiedät etukäteen mitä ostat. Mikäli tämä tuntuu liian haastavalta, nuku yön yli, älä ajattele asiaa vaan tartu toimeen. Kohta olet reissussa ja saat rentoutua hyvällä mielin.
5. Valitse paras hinta-laatusuhde vertailun pohjalta.
6. Vahvista tarjous määräpäivään mennessä ja maksa lasku.
7. Lähde matkalle.

Huom! Blogin pitäjä ei ole vakuutusalan ammattilainen ja vinkit tässä kirjoituksessa perustuvat omaan kokemukseen ja tilanteeseeni.

16 thoughts on “Matkavakuutus pitkälle matkalle

  1. Yli kolmen kuukauden vakuutustarvetta ei ole ollut, mutta muuten paljon matkustavana (ja seniorina) olen oppinut kiinnittämään huomiota matkavakuutusten peruutusturvaehtoihin ja -kattoihin. Esimerkiksi ifillä korvauskatto peruutustapauksissa taitaa olla luokkaa 2500 euroa ja jos vaikka lähdet järjestetylle matkalle kuukaudeksi Afrikkaan, lennät mahdollisimman suorilla ja luotettavilla lennoilla ja asut kohteissa hyvin, niin reissun hinta voi hyvinkin olla kolme kertaa tuo. Meilläkin on ifin jatkuva vakuutus mutta tuon korvauskaton takia täydennämme sitä Fennian erillisellä vakuutuksella silloin kun ostamme kalliimpia matkapaketteja, jottei kävisi niin, että jos viikkoa ennen matkaa sattuisi jotain, jonka takia matkan joutuisi peruuttamaan, niin pääosa matkan hinnasta menisi omasta pussista.

    1. Tuntuu, että joutuu olemaan supertarkkana näiden vakuutusten kanssa, että sitten oikeasti kattavat omia tarpeita. Hyvä pointti tuo peruutusturva! Itse en ole siihen yleensä kiinnittänyt kovin paljon huomiota, mutta varmasti juuri kalliimmalla matkalla hyvä miettiä, ettei jää tappiolle.

  2. Olemme olleet tyytyväisiä OP:n vakuutuksiin. Matkavakuutusta on tarvittu kaksi kertaa ja kerran matkatavaravakuutusta ja kaikki on sujunut hyvin. Olemme saaneet puhelimitse neuvot, mihin mennä sairaustapauksessa, eli minkä sairaalan tai lääkärin kanssa heillä on yhteistyösopimus ja paperi- ja korvausasiat ovat sujuneet nopeasti. Emme ole kilpailuttaneet, kun muutenkin olemme OP:n asiakkaita ja ilmeisesti kokonaisuus tulee meille edullisemmaksi kuin jonkun asian hajauttaminen jonnekin muualle.

    1. Mukava kuulla, että homma on toiminut myös yllättävissä tilanteissa. Toki toivon, ettei vakuutusta tarvitse käyttää, mutta hyvä se on olla joka tapauksessa.

  3. Mun täytyy kanssa tänä vuonna tarkistaa vakuutusten riittävyys pidemmälle reissulla ja mahdollisesti hankkia kattavampaa. Väsyttää jo valmiiksi ajatus siitä vertailusta, niiden ehtojen lukeminen on niin helkkarin vaikeaselkoista ja hankalaa. Mutta hyviä vinkkejä, kiitos 🙂

    1. Suosittelen todellakin aloittamaan ajoissa niin voi sitten ennen reissua keskittyä kivoihin hommiin! Itellä meni just toisinpäin ja alkoi jo tuntua hetkellisesti siltä että jos jäisi vaan kotiin, mutta kun sai paperihommat alta niin jaksoi taas fiilistellä

  4. Moikka! Hyvä kirjoitus ja tärkeä aihe. Pitäisi varmaan kirjoittaa näistä itsekin. Palailen kohta kolmannelta pitkältä reissultani, joten kolme kertaa olen tuon kilpailutusrumban käynyt läpi ja olen samaa mieltä kanssasi, että vähintään kk ennen kannattaa ryhtyä toimiin.

    Teen itse niin, että listaan ranskalaisin viivoin itselleni tärkeät valuutukseen sisältyvät asiat ja SOITAN sitten jokaiseen firmaan erikseen ja pyydän tarjouksen. Varmistan, että itselleni tärkeät ominaisuudet varmasti sisältyvät vakuutukseen. Näissä kannattaa olla tarkkana, äskettäin törmäsin vakuutukseen, jossa myöhästymisturva on vain 25% (esim. Kulkuvälineen rikkoutumisesta johtuen). 5kk reissulla hinnat eroavat usein jopa yli sadalla eurolla (varsinkin, jos osa matkasta suuntautuu jenkkeihin). Joka tapauksessa olen ollut aina tyytyväinen, että vakuutus on, sillä se maksaa itsensä usein takaisin. Mukavaa reissua Britteihin! 😊

    1. Soittaminen on varmasti kaikista tehokkain ja nopein keino asiaa hoitaa. Ranskalaisilla viivoilla tärkeiden asioiden muistaminen heti ensimmäisessä puhelussa on hyvä vinkki. Seuraavalla kerralla se myös käyttöön!

  5. Mulla on ollut usealla pitkällä (5-10kk) matkalla OP Pohjolalta vakuutus ja oon ollut aina supertyytyväinen niin hintaan kuin laatuun. Korvauksia ja palvelua on saatu tien päällä nopeasti ja jouhevasti, enkä muilta enää vakuutuksia ottaisikaan. Vastaavasti yhden kerran olen ollut vakuutettu Turvalla (työnantajan puolesta) ja se oli karmea kokemus, etenkin kun siis matkalla jäin rattijuopon yliajamaksi ja jouduin Suomessa leikkauksiin yms.

    1. Kauheaa kuulla tuosta tapahtumasta. Toivottavasti olet päässyt siitä toipumaan niin henkisesti kuin fyysisestikin! Vakuutuksissa on selkeästi eroja ja olisi varmaan hyvä kerätä johonkin yhteen paljon reissaavien kokemuksia auttamaan vakuutuksen valinnassa.

  6. Hyvä käytännön vinkkipostaus! 🙂 Itsekin olen huomannut, että oman matkavakuutuksen pidentäminen on tullut yleensä halvimmaksi – etenkin, kun olen OP:n jäsen, ja vakuutuksiin käytettävissä olevia bonusrahoja on kertynyt valmiiksi. Olen vielä ollut tosin sen verran onnekas, etten ole joutunut vakuutustani käytännössä hyödyntämään, mutta eiköhän sellainen tilanne vielä joskus tule eteen.

    1. Se on selkeästi halvin vaihtoehto, joten pitää jatkossa miettiä näitä vakuutuksia ehkä enemmän kokonaisuutena. Tosin kun tässä Suomeen palaan niin ei ehkä hetkeen ole pidempää reissua nyt tiedossa kun pitäisi varmaan välillä hieman tehdä töitäkin eikä vain kuluttaa säästöjä…

  7. Pidemmälle reissulle matkavakuutuksessa on kyllä vähän säätämistä, ainakin jos reissuun sisältyy enemmän eksoottisempia kohteita tai aktiviteettejä. Omalle maailmanympärimatkalleni otin Tapiolasta lisäkuukausia, ja kaikki toimi moitteettomasti. Samoin vastailivat aina kiltisti kun soittelin ennen matkaa ja kyselin kaikkea. 🙂

    1. Haastavaa vakuutuksen ostamisesta tekee myös se, että ainakin itselle ei ollut ihan selvää nuo kaikki aktiviteetit ja ei oikeastaan ole vieläkään. Yliopistolla on esimerkiksi paljon ilmaisia tai puoli-ilmaisia tunteja joihin voi mennä pelaamaan esim rugbya. Käytännössä siis aina ennen mihinkään osallistumista tiirailen tarkasti taas vakuutuksen ehtoja läpi xD
      Hyvä asiakaspalvelu on kyllä vakuutusten ollessa kyseessä erittäin tärkeää. Olisi varmaan itsekin pitänyt soitella Tapiolaan ja kysellä tarjouksen perään, mutta hermo alkoi mennä tuossa vaiheessa jo ja halusin homman purkkiin.

  8. Minä olen myös törmännyt tuohon Pirkon mainitsemaan 3kk maksimiin. Oli hankalaa saada kikkailtua jonkinlainen vakuutus kun reissu oli sen yli. Olen ollut kyllä aina pienemmän vakuutusyhtiön asiakas, ehkä olisi pitänyt siirtyä johonkin isompaan joilla on enemmän vaihtoehtoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top