Lewes – ihastuttava englantilainen kylä

Aivan Brightonin kyljessä sijaitseva Lewesin kylä huokuu englantilaisen pikkukaupungin tunnelmaa ja on täydellinen kohde muutaman päivän paolle kaupungin hälinästä. Historialliset nähtävyydet, luonto ja pikkuiset puodit, kahvilat sekä perinteiset pubit tarjoavat tekemistä useammaksikin päiväksi.

Lewesin kaduilla kierrellessä vastaan tulee monia ihania pieniä puoteja, joiden mielenkiintoista tarjontaa jaksaa ihastella. Kaupat eivät kuitenkaan ole auki kovin pitkään eivätkä myöskään sunnuntaisin, joten kierrokselle kannattaa suunnata päiväsaikaan, mikäli haluaa ikkunashoppailun lisäksi nähdä tarjontaa tarkemmin.

Kirjakauppa Lewesissä

Kiertelyn välissä voi istahtaa pubiin lounaalle. Varsinkin viikonloppuisin viereisiin pöytiin kerääntyy seurueita vaihtamaan kuulumisia ja puheensorina täyttää tilan. Pikkukaupungin monista kahviloista löytyy erilaisiin makuihin sopivia paikkoja ja myös gluteeniton ja lihaton ruokavalio oli hyvin huomioitu niissä paikoissa missä itse kävimme.

Lewes:n linna

Keskeisellä paikalla asuintalojen välissä kohoaa vanhan linnan tornit, jotka vievät huomion. Lewesin linna on noin 1000 vuotta vanha keskiaikainen linna. Torniin kiipeämällä avautuvat näköalat pitkälle Sussexin maisemiin mikäli sää suosii ja sumuisella ilmalla voi kuvitella linnan väen joskus kierreportaita kiivenneen.

Linnan torni

Linna on melko pieni ja paikan kiertää nopeasti. Kauniit istutukset ja mielenkiintoista tietoa tarjoavat taulut ja elokuvaseinä kuitenkin tuovat kokemukseen oman lisänsä. Vierailullemme sattui melko kylmä ja sateinen päivä, joten vietimme enemmän aikaa tornin sisässä, kuin ulkona ja mukavammalla ilmalla kokemus olisi varmasti antoisampi. Tykkään kuitenkin tukea historiallisia kohteita ja haluan, että ne säilyvät myös jatkossa, joten mielelläni maksan sisäänpääsymaksun ja käyn tutustumassa.

Patikoimaan luontoon

Lewesin ympäriltä löytyy hyvät mahdollisuudet lähteä kävelylle luontoon tai patikoimaan hieman pidempi kävelyreitti. Puolipäiväretkellä teimme itse Lewes – Glynde – Glyndebourne – Lewes reitin, joka on osa South Downs kansallispuistoa. Reitti sisältää jonkin verran ylä- ja alamäkeä eli hieman kävelykuntoa on saanut kehittää. Tuulisena päivänä korvalaput tai pipo saattaisi olla hyödyllinen, sillä kova tuuli tuntui ainakin itsellä korvissa ja lippalakista ei ollut hyötyä.

Kävelyreitti kulkee tyypilliseen tapaan laidunmaiden läpi ja pääsimme maisemien lisäksi ihastelemaan lampaita ja rennosti laiduntavia lehmiä. Käytännössä reitin maasto on lyhyttä ruohoa eli lenkkareilla tai kävelykengillä pääsee hyvin matkaan. Joskin maa voi muuttua nopeasti mutaiseksi erityisesti sateiden jälkeen, jolloin voikin kahlata paikoittain nilkkoja myöten mudassa ja vaelluskengät ovat huomattavasti parempi vaihtoehto.

Lewes lyhyesti:

Kulkeminen: Lontoosta junalla noin 75 minuuttia. Brightonista bussilla tai junalla 20-40 min.
Tekemistä: Historiallisia kohteita, shoppailua, kahviloita ja pubeja, luonnossa liikkumista.

12 thoughts on “Lewes – ihastuttava englantilainen kylä

 1. Vitsi. Enpä ole tuolla käynytkään, mutta tuon paikan voisi kyllä ehdottomasti ottaa kohdelistalle. Kuulostaa kivalta. Brittein saarilla on kyllä niin paljon mielenkiintoisia paikkoja, ettei niiden kaikkien näkemiseen varmaan riitä yksi ihmisikä. Olen itsekin asunut Brittien etelärannikolla, mutta eipä tullut silloin mieleenkään lähteä Lewesiin.

  1. Itse tuli käytyä Lewesissä useampaankin kertaan kun oli sen verran lyhyen matkan päässä Brightonista. Kätevästi pääsi hieman rauhallisempaan ympäristöön. Tuntuu, että itselläkin lista paikoista, joissa haluaisi käydä vaan kasvoi tuolla asuessa. Pitäisi varmaan alkaa suunnitella parin kuukauden reppureissua Britteihin.

 2. Vielä muutama vuosi sitten en ihan täysin ymmärtänyt Britteinsaarten viehätystä. Viime aikoina olen alkanut kuitenkin haaveilla suurestikin kiertäväni kaikki Britannian suuret ja vähän pienemmätkin kaupungit ja luontokohteet läpi! Tuulta alle matka haaveet saivat kun kävimme toukokuussa Skotlannissa, Edinburghissa ja rakastuin kaupunkiin kovasti! 🙂

  1. Itsellä Britit on aina ollut jotenkin kiinnostava kohde. Ehkä siksi, että olen lukenut paljon kirjallisuutta, jossa miljöönä erityisesti maaseutu. Edinburgissa olen käynyt muutaman päivän ajan ja kovin paljoa en ehtinyt nähdä, mutta jäi kaupungista kiva kuva vaikkei omien suosikkien joukkoon yltänytkään.

 3. Ihana vinkki! Olen viime vuosina tykästynyt ns. second citeihin ja muihin pienempiin paikkoihin, joita on kiva yhdistää esimerkiksi pääkaupungissa vietettävään lomaa. Niissä on usein paljon rauhallisempi tunnelma ja vastaan tulee kivoja asioita, joista ei välttämättä ole kuullutkaan etukäteen. Kivoja kahviloita tulee usein myös vastaan ihan pienilläkin paikkakunnilla. 🙂

  1. Ehdottomasti kiva idea lähteä vaikka päiväksi käväisemään pienemmässä paikassa ja nähdä vähän erilaista menoa. Tykkään tehdä samaa myös ihan Suomessa!

 4. Oi että kun vaikuttaa ihanalta paikalta. 🙂 Olemme kaavailemassa matkaa Britteihin ensi vuodelle ja erilaisia kohteita on pyöritelty paljon mielessä, sillä yhteen kaupunkiin emme tule tyytymään vaan haluamme kierrellä. Tämä osuisi sopivasti kyllä ajattelemallemme reitille ja vaikuttaa kuviesi ja kertomasi perusteella ihan käymisen arvoiselta paikalta! 🙂

  1. Lewes sopii hyvin vaikka ihan pysähdyspaikaksi ajelulla ja jos haluaa niin mäen päälle pääsee suht lyhyellä kävelyllä katsomaan maisemia vaikkei vaeltamaan pidemmälle lähtisikään.

 5. Olipa kiva saada vähän uutta vinkkiä seuraavalle Lontoon-reissulle! Oxfordiin oon tehnyt muutaman päiväretken, mutta ensi kerralla voisikin suunnata pienempään kylään. Kuulostaa just niin kivalta englantilaiselta kylältä tämä Lewes 🙂

  1. Brighton ja Bath on molemmat kyllä mun ykkössuositukset päiväretkille Lontoosta, mutta Lewes on toki hieman erilainen pienenä paikkana. Ehdottomasti suosittelen jos pieni paikka kiinnostaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top