Kaksi täysin erilaista Airbnb kokemusta

Tämän vuoden puolella tuli lyhyen ajan sisällä testattua ensimmäistä kertaa Airbnb palveluita majoittumalla kahdessa eri kaupungissa vuokraten molemmista paikoista huoneen asunnosta. Kokemusten jälkeen palvelusta jäi hieman ristiriitainen kuva, sillä homma tuntuu olevan pitkälti arpapeliä sen suhteen, millainen omasta majoittumiskokemuksesta tulee. Matkustellessa on toki mukava saada erilaisia kokemuksia, mutta koska majoituksesta maksaa olisi mukava tietää hieman mitä odottaa.

Brittielämään tutustumista Brightonissa

Ensimmäinen Airbnb kokemukseni oli viikon ajan Brightonissa, kun olin täällä etsimässä asuntoa. Viikko oli juuri sitä, mitä Airbnb voi parhaimmillaan tarjota eli mahdollisuuden asua paikallisten tavoin ja tutustua paikalliseen elämään. Perhe, jonka luona asuin oli todella mukava ja perheen äiti auttoi myös asunnon etsimiseen liittyvissä asioissa muun muassa lukemalla vuokrasopimuksen läpi kun asunto oli löytynyt. Istuimme myös monena aamuna keittiön pöydän ääressä aamupalaa syöden ja kaikenlaista jutellen.

Omassa huoneessa sai kuitenkin olla rauhassa ja omilla avaimilla mennä ja tulla omien suunnitelmien mukaan. Huomasin silti, että en osannut olla aivan rennosti ”toisen kotona” ja mietin esimerkiksi kehtaisinko enää myöhään illalla mennä suihkuun vaikka perhe oli korostanut, että saan olla kuin kotonani.

Näkymä huoneesta

Epämääräinen luola Köpiksessä

Ihanasta kokemuksesta innostuneena varasin meille Kööpenhaminasta myös Airbnb:n yhdeksi yöksi. Kyseessä oli huone kahden makuuhuoneen asunnossa. Olin varausta tehdessäni ilmoittanut, että tulemme paikalle myöhään ja lähdemme aamulla aikaisin jatkamaan matkaa. Mukana reissasi myös koira, joten valitsin kohteen, jossa myös lemmikit oli sallittu.

Junassa matkalla kohti Köpistä sain Airbnb kautta viestin, jossa omistaja kertoi ettei olekaan paikalla kun tulemme vaan jättää avaimen maton alle. Vastasin asian olevan ok ja sain vastaukseksi viestin, jossa kerrottiin, että lakanat ovat pestynä, mutta vielä kuivumassa ja voimme ottaa ne narulta paikalle saapuessamme.

Kerrostalon luokse saapuessamme oikean oven löytäminen tuotti hieman hankaluuksia ja päädyimme ensin kaivelemaan avaimia, jonkun naapurin maton alta. Lopulta pienen pähkäilyn tuloksena oikea ovi ja avaimet löytyivät ja pääsimme sisään asuntoon. Ensimmäisenä ongelmana oli saada tilaan jotakin valoja ja pienen pähkäilyn jälkeen löysimme toimivan valo katkaisijan.

Päästin koiran irti asuntoon ja olimme laittamassa muutamia eväitä jääkaappiin todeten, että olisi ehkä hygieenisempää olla niitä sinne laittamatta. Keittiön altaasta löytyi myös mukavasti homehtumaan jääneitä ruoan tähteitä mukavaa aromia tuoden. Ihmettelin myös mihin koira oli kadonnut ja löysin Iineksen olohuoneesta nuolemasta lattiaa. Ilmeisesti asunnossa ei ollut ylipäätään hetkeen siivottu ja Iines hoiti imurin virkaa hyvin tehokkaasti murujen ja muiden epämääräisten asioiden kadotessa parempiin suihin. Iineksen harmiksi tämä tarkoitti makuuhuone arestia sillä aikaa kun itse siivoilin isoimpia muruja ja asioita pois lattialta.

Huone, jossa itse nukuimme oli päällisin puolin ihan siisti, mutta asunnon muun siivous tason takia alkoi myös valmiina olevien lakanoiden puhtaus mietityttää. Toiset lakanat olivatkin sitten vielä täysin läpimärät. Pitkän matkustamisen jälkeen olimme odottaneet myös suihkua, mutta kylpyhuoneen tarkemman tarkastelun jälkeen päätimme jättää suihkussa käymisen välistä. Vessanpönttöä ei myöskään oltu hetkeen siivottu ja ilmeisesti isännän oli yllättänyt ennen lähtöä hieman isompi hätä, mikä ei ollut kovin mukava yllätys. Kylppärin ala-arvoinen kunto tuntui olevan illan viimeinen niitti ja rojahdin nukkumaan vaatteita vaihtamatta odottaen, että aamulla pääsee jatkamaan matkaa ja pois paikasta.

Kaksi kokemusta, lisää testiä?

Kahden täysin erilaisen kokemuksen perusteella en osaa sanoa mikä on oma suhtautumiseni Airbnb majoitukseen laadun osalta. Parhaimmillaan voit tutustua aivan huippuihin ihmisiin ja nähdä paikallista elämää ja pahimmillaan maksat nukkumisesta märissä lakanoissa. Ymmärrän, että toisen henkilön kotiin mennessä en odota paikan olevan kiiltävän puhdas ja jokaisen esineen paikallaan, mutta mielestäni pitäisi voida luottaa siihen, että majoitus on siisteydeltään asiallista. Muiden antamat arviot toki antavat osviittaa, mutta asiat voivat myös muuttua majoittujien välissä erityisesti jos viimeisestä majoittumiskerrasta on aikaa.

Airbnb:n suhteen olen hieman kahden vaiheilla. Konsepti on kiinnostava, joskin myös monella tavalla ongelmallinen ja monessa turistien suosimassa kaupungissa mietitään suhtautumista ja toimintatapoja. Toisaalta toinen kokemukseni oli todella positiivinen ja toi matkustamiseen juuri sitä mitä eniten kaipaan eli tutustumista paikallisiin ihmisiin ja kulttuuriin. Ehkäpä tulevaisuudessa vielä testailen Airbnb:tä uudestaan antaen sille mahdollisuuden.

Onko Airbnb:stä hyviä, huonoja tai neutraaleja kokemuksia?

18 thoughts on “Kaksi täysin erilaista Airbnb kokemusta

 1. Kiitos mielenkiintoisesta tekstistäsi. Oli kiva nähdä, että olet uskaltautunut kokeilemaan juuri tuota AirBnb:n tarjoamaa mahdollisuutta, että asut omassa huoneessa majoittajan kanssa. Se tuo aina mukanaan sen mahdollisuuden, että pääsee ihan läheltä tutustumaan paikalliseen elämään. Hyvää jatkoa sinulle siinä! Niitä mekin olemme useimmiten käyttäneet. Meillä on melkein kaikista majoittumisista oikein positiivinen kokemus. Olemme tavanneet kivoja ihmisiä, emmekä ole kertaakaan törmänneet epäsiisteyteen tai mihinkään epäluotettavuuteen. Kerran peruutin majoituksen sen varattuani, kun tutkin paikkaa tarkemmin, jotain tuntui olevan pielessä, eikä majoittaja vastannut kysymyksiini. Sain rahat takaisin välittömästi. No problem. Oikeastaan voisit varmaan lukea meidän kokemuksista tästä, jos tykkäät nähdä tarkemmin. Jutussani pohdin myös majoittumisen etiikkaa: https://www.rantapallo.fi/ailajajuha/airbnb-kokemuksia-matkan-varrelta-2017-2019/

  1. Varmasti sattui vain huonoa tuuria tällä kertaa ja ehkä olisi pitänyt tarkemmin vielä miettiä kun kommunikointi ei ehkä ollut kovin hyvää. Ajattelin kuitenkin, että eiköhän sitä nyt yhden yön nuku vaikkei olisikaan niin mukavaa seuraa, mutta kyllä tuo epäsiisteys jonkun verran haittasi. Kiitos linkistä! Käyn tutustumassa.

 2. Voi ei, onpa sinulle sattunut surkea Airbnb-kokemus!! Kuulostaa todella ällöttävältä yöpaikalta…

  Olen itse harrastanut Airbnb’tä aika paljon omilla reissuillani ja kokemukset ovat olleet pelkästään ok:ta tai hyviä. Olen tosin aika neuroottinen kommenttien syynäämisen kanssa ja suosin supermajoittaja-tähden saaneita, jotka ovat rutinoituneita hommassaan.

  Suosittelen kyllä antamaan Airbnb’lle uuden mahdollisuuden 🙂

  1. Pitää varmaan ottaa jatkossa paikkoja, jossa on todella paljon hyviä kommentteja muilta käyttäjiltä niin ehkä varmempi mahdollisuus onnistua valinnassa. Mukava kuitenkin kuulla, että pääosin hyviä kokemuksia!

 3. Harmillista, että Köpiksen asunto oli noin ikävä kolo. Ei kuulosta houkuttelevalta, jos tiskialtaassa on jotain homeessa ja lattiat likaiset. Itse en kehtaisi asuntoa vuokrata tuossa kunnossa. Olen kokeillut Airbnb´ta kerran ja se oli hyvä kokemus. Kaveriporukalla otimme Helsingistä kämpän ja kaikki oli niinkuin pitikin. Muuten olen suosinut hotelleja. Ne tuntuvat helpommilta vaihtoehdoilta ja tietää mitä saa (suurinpiirtein, onhan niissäkin käynyt ikäviä yllätyksiä). Toki jos viettäisi kohteessa pidempään aikaa, niin sitten Airbnb olisi harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Ja Brighton <3 Olin siellä kauan sitten kielikurssilla. Oi niitä aikoja..

  1. Mietin myös juuri tuota kun tästä annoin palautetta ja henkilö kertoi, että oli ollut kiireistä niin ei ollut ehtinyt siivota ja kun meillä oli koirakin niin ei siksi siivonnut. Itse en olisi kehdannut omaa kotia tosiaan siinä kunnossa esitellä kellekään…
   Hotellissa tosiaan on hieman tasaisempi laatu. Varmaan pitää katsella matkan tarkoituksen mukaan itselle sopivaa vaihtoehtoa.

 4. Itselläni on ainakin toistaiseksi vain hyviä kokemuksia, vaikka olen Airbnb:tä käyttänyt kymmeniä kertoja. Kuten tuossa joku joku vinkkasikin, kannattaa suosia Supermajoittajia, joilla on siis sivuston määritelmän mukaan pitkä kokemus majoittamisesta ja erinomaiset arviot. Itse käytän ensisijaisesti näitä. Toivottavasti tulevaisuudessa kohdallesi osuu enemmän noita hyviä kokemuksia!

 5. Ei ole kokemuksia lainkaan, mutta kyllähän tuollaisia ”Voi ei”-kokemuksia tulee myös vastaan hotellien puolella. Nykyisin näyttää olevan nimittäin aika yleistä, että samaa kämppää vuokrataan Airbnb-kämppänä, että huoneistona. Espanjassa ollaan jouduttu kämppään, johon myös avaimia etsittiin kissojen ja koirien kanssa kukkaruukusta. Samoin Espanjassa on muutama yö nukuttu vaatteet päällä viitsimättä sen enempää kaivautua ”puhtaisiin lakanoihin”. Italiassa oli yhdessä mörskässä kylpyhuone ei ollut saanut pesua varmaan kuukauteen ja monessa paikassa lattia on ollut niin likainen, että kengät on ollut pakko pitää jalassa koko ajan.

  1. Teilläkin on sattunut matkan varrelle näköjään majoituskokemuksia laidasta laitaan. Toki sama riski on hotellien kanssa ehkä itsellä on vaan niissä sattunut parempi tuuri.

  1. Kävin tuon teidän kokemuksenne lukemassa ja vähän samantapainen kuin itsellä tosiaan. Tietysti uusia palveluita haltuun ottaessa voisi käyttää enemmän aikaa tutkimiseen. Itselle ei oikeastaan mikään muu ole ongelma kuin siisteys esimerkiksi patjalla tai muulla ei lomaillessa ole väliä. Pitää varmaan alkaa etsiä niitä ”hohtavan puhdas” arviointeja jos vielä Airbnb menee.

 6. Ainakin hyvänä puolena molemmissa ”testeissäsi” on, että olet ollut jossain sellaisessa kodissa, joka on jonkun oikea asunto, eikä asunto, joka on poissa paikallisilta asuntomarkkinoilta ja jota vuokrataan vaan turisteillle kaikkine lieveilmiöineen.

 7. Me ollaan käytännössä asuttu Airbnb-asunnoissa sen jälkeen, kun irtisanottiin asuntomme puolitoista vuotta sitten. Sitä ennenkin Airbnb on ollut tosi ahkerassa käytössä. Meillä ei koskaan ole sattunut kohdalle epäsiistiä asuntoa, eli uskoisin, että teillä on käynyt tosi huono tuuri. Huonoja kokemuksiakin varmaan ainakin 100 asuntoon on mahtunut muistaakseni se tasan yksi, ja yksi ikävä peruutus viime hetkellä. Mutta onhan Airbnb:ssä vähän isompi riski kuin hotellisivustoilta varatessa, varsinkin nyt kun siitä on tullut supersuosittu. Tykkäsin Airbnb:stä enemmän sen alkuaikoina, jolloin se oli usein myös edullisempi vaihtoehto kuin hotelli, näin ei useinkaan enää ole. Meille Airbnb on ykkösvaihtoehto usein siksi, että viivymme kohteissa pitkään, ja haluamme kunnon keittiön. Nyt tosin hotellisivustoiltakin on alkanut löytyä entistä enemmän myös asuntoja.

  1. Airbnb on kyllä hyvät puolet erityisesti jos haluaa vuokrata lyhyeksi aikaa, jolloin voi olla vaikea löytää asuntoa kun monessa halutaan pitkäaikaista vuokralaista. Varmasti tässä oli myös huonoa tuuria mukana. Varsinkin vähän pidemmällä reissulla tai budjetilla on oma keittiö mukava kun voi laittaa itse ruokaa.

  1. Käväisinkin lukemassa postauksen! Matkailu ja erityisesti Airbnb matkailu avartaa.
   Koiralla oli kyllä tosiaan tyytyväinen siihen, että lattialla ”kasvoi ruokaa”. Omistajaa ei tosin ihan niin paljon ilahduttanut ajatukset mahdollisesta mahataudista koiralla reissussa kun seuraavana päivänä oli tiedossa 11h junassa. Onneksi ei mitään tullut tuosta lattian nuohoamisesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top