Päiväretki Helsingistä: Fiskars village ja Raaseporin linna

Fiskars joki ja talo

Astuessani ulos autosta Fiskarsin parkkipaikalla osuivat silmiin kauniit vanhat tehdasrakennukset ja alueen läpi virtaava joki puistomaisessa miljöössä. Heti ensimmäiseksi oli kaivettava esiin kamera ja kuvattava joen ylle kaartuvia puita ja taustalla kohoavia rakennuksia. Fiskarsissa päivä vierähti nopeasti kierrellen ja katsellen ja viehättävän ulkonäön lisäksi alueelta löytyy mukavasti palvelutarjontaa ja tekemistä koko vierailun ajaksi.

Oma päiväretkemme Fiskarsiin sijoittui heinäkuun epävakaisiin säihin, ja heti kun oli ehditty kamerat kaivaa laukusta, napsahti päälle sadekuuro. Niinpä aloitimme tutustumisen Fiskarsiin kiertelemällä muutamia kauppoja. Fiskars shopista löytyy Fiskars Groupin brändien tarjontaa ja myös hyviä tarjouksia. Pienempiä putiikkeja löytyy lisää läheisistä rakennuksista ja monissa myydään käsityöpainotteisia uniikkeja tuotteita. Omana lempparinani olivat pop-up myymälästä löytyneet lasipullot, joihin oli maalattu eläinten kuvia.

Kivellä koskettaen vettäYllätyksiä ja näköaloja

Karttaa katsoessamme totesimme Fiskarsista löytyvän myös näköalatornin. Heti kun sade hieman hellitti lähdimme suuntaamaan ylös kellotornin takaa kohti kukkulaa. Polku ylös meni meiltä ohitse, joten saavuimme laelle kiertoreittiä, mutta samalla tuli nähtyä hieman lähiseutua ja taloja. Itse näköalatorni oli muutaman portaan korkuinen “lava”, josta ei suoranaisesti ollut kovin erikoinen näköala. Ylhäältä pystyi kuitenkin bongaamaan tien, jota pitkin olimme saapuneet ja ihailemaan suomalaista tyypillistä maisemaa.Näköalapaikan paras anti oli kuitenkin sen nurkassa oleva “laatikko”, jonka bongasin heti kun saavuin tasanteelle. Rakastan niitä hetkiä, kun löydät yllättäen jotain mikä ei varsinaisesti kuulu siihen paikkaan ja jännityksellä odotat mitä tuleman pitää. Laatikosta löytyi valokuva-albumi, jonka kuvien selailuun käytimmekin jonkin aikaa arvaillen missä kuvat oli otettu ja milloin.

Hieman pelottava yksityiskohta ikkunassa

Yksityiskohtia ja aurinkoa

Alueen ravintoloihin tai museoihin emme tällä reissulla sen tarkemmin tutustuneet. (Sillä jotain pitää aina jättää seuraavalle kerralle). Sen sijaan istahdimme jäätelölle joen rantaan nauttimaan esiin tulleesta auringosta ja kiertelimme aluetta kameroiden kanssa yksityiskohtia kuvaillen. Monet alueen paikoista ovat auki klo 17 tai 18, joten mikäli haluaa kierrellä putiikkeja kannattaa matkaan lähteä heti aamupäivästä. Alue tarjoaa kuitenkin itsessään nähtävää ja ihmeteltävää ja siellä voi kävellä rauhassa useamman tunninkin välttämättä edes poikkeamatta mihinkään sisään.

Raaseporin linnan rauniot

Fiskarsista jatkoimme reissua illasta kohti Raaseporin linnan raunioita ajellen matkan pieniä hiekkateitä ihaillen suomalaista maaseutua. Olen aiemmalla reissullani tutustunut linnaan sisältä ja voin suositella siihen tutustumaan myös sisältä jos paikan päälle satut.

Päivä oli kääntynyt jo illaksi ja tiesimme, ettei linna olisi enää auki kun sinne pääsisimme, mutta halusimme kuitenkin käydä katsomassa paikan paluumatkalla. Linnaan sisälle on pääsymaksu, mutta alueella voi käydä kävelemässä ja linnaa katsomassa myös ulkopuolelta.

Raaseporin linna

Illasta tulikin jollain tavalla maaginen, sillä juuri saapuessamme raunioille aurinko pilkisti pilvien raosta värjäten linnan ja taivaan aivan lyhyeksi hetkeksi samalla kun seisoimme kahdestaan ihaillen näkyä hiljaisuuden keskellä.

Kotimatkalla iltahämärässä piti vielä jaksaa pitää silmät auki eläinten varalta. Alkumatkasta tielle astelikin peura, joka onneksi huomattiin hyvän matkan päästä. Peura vilkaisi meitä ja kääntyi takaisin metsään. Hetken kuitenkin sydän pamppaili jarrutuksen jälkeen 100 kilometrin tuntivauhdista.

14 thoughts on “Päiväretki Helsingistä: Fiskars village ja Raaseporin linna

  1. Tammisaari on kanssa kiva! Tultiin itseasiassa sitä kautta takaisin, mutta siellä oli ruokapaikat aika täynnä niin olin vaan pikainen kotipizza pysähdys.

 1. Kävin Fiskarssissa muutama vuosi sitten heinäkuussa ja kauhea kun se oli täynnä ihmisiä. Silloin päätin, että tulen joskus vähemmän sesonkiaikaan uudestaan 😀
  Raaseporin linna onkin sitten tutumpi. Siellä olen useasti käväissyt ja aina yhtä mukava paikka.
  Kuten tuossa jo ylempänä todettiin, myös Tammisaaressa kannattaa käydä.

  1. Ajattelin testata Fiskarsin uudestaan talvella! Tuona päivänä oli tosiaan luvattu sadetta koko päiväksi, joten luulen että sen takia oli vähemmän porukkaa. Meidän onneksi sade kuitenkin väistyi ja saatiin nauttia myös auringosta.

 2. Tuo kommenttisi kameran esiin kaivamisesta toi heti hymyn huulilleni ja hauskan muiston. Muutama vuosi sitten osallistuimme koko perheen voimin Fiskarsin juhannusjuoksuun. Lapset juoksivat omansa, heidän isänsä sen pidemmän (14km?) version ja minä ja taatakin 7km. Lapset kannustivat mummin maaliin ja kaikki saimme mitalin. Kamera liittyy tähän siten, että minulle nauroi koko perhe, kun näytin juoksureitin varrelta ottamani valokuvat. Sen oli kuulemma tarkoitus olla juoksu, ei valokuvakävely. Mutta matkalle osui niin paljon kaunista, että eihän sitä malttanut olla pysähtymättä pikkuisen. Myymälätarjontaa olemme katselleet parilla muulla käyntikerralla, sekin on hyvä.

  1. Hymy tuli huulille myös näin kommenttia lukiessa 🙂 Sehän on vain hyvä jos ehtii myös pysähtyä nauttimaan ympäristöstä muutaman kuvan verran kisan lomassa!

  1. Sattui juuri olemaan muutaman sekunnin hetki, kun aurinko tuli esiin pilvien takaa ja sain napattua yhden auringonlaskukuvan. Suosittelen kyllä tutustumaan, jos pitää tämäntyyppisistä kohteista.

 3. Kävin kiertelemässä Raaseporia pyörällä juuri viime viikonloppuna ja ihastuin paikkaan kyllä erittäin lujaa. Fiskarsissa olinkin haaveillut käyväni jo vuosia ja se kyllä osoittautui ihanaksi paikaksi. Raaseporin linna oli kyllä myös huikea. Hyvä postaus ja kauniit kuvat!

 4. Vierailin Fiskarsissa juuri viime viikonloppuna, tosin ns. pidemmän kaavan mukaan eli yöpyen. Monelle tämä taitaa kuitenkin olla juuri päiväretkikohde ja illaksi kylä hiljeni ja rauhoittui, mikä tarjosi hieman toisenlaisen näkökulman kesällä muuten niin vilkkaaseen kohteeseen. Harmi kyllä, kun monet palvelut sulkevat jo niin aikaisin.

  1. Varmasti hauska olla myös yötä kun saa nauttia sitten paikan rauhasta illalla. Toki ehkä tekemistä ei ole niin paljon jos moni paikka ei sitten enää ole auki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top