Stonehenge – ainut kohde bucket listilla

Jostain syystä en ole ikinä tehnyt varsinaista bucket listaa matkustelun suhteen, vaikka kirjaankin ylös ideoita matkakohteista. Stonehenge on kuitenkin ollut itselleni pienestä pitäen kohde, jossa olen halunnut elämäni aikana vierailla. En muista ollenkaan mistä tämä innostus on alun perin juontanut juurensa. Ehkäpä jostakin mielenkiintoisesta lukemastani artikkelista.

Hassua on, että vaikka Stonehenge on melko lyhyen matkan päässä nykyisestä asuinpaikasta päädyin sinne hieman vahingossa tämän viikon reissulla. Mietimme sunnuntaina ystäväni kanssa reissua johonkin lähelle ja tarkoitus oli suunnata Oxfordiin. Junaliput olivat kuitenkin todella kalliit, joten aloimme katsomaan myös muita vaihtoehtoja. Bath on kohde, jota on kehuttu monelta suunnalta, joten päädyimme lopulta valitsemaan sen. Tutkiessamme tarkemmin nähtävyyksiä ja tekemistä Bath:ssa selailimme retkiä lähialueella ja siinä se oli – puolipäiväretki Stonehengeen. Matkaseurani innostui myös ajatuksesta, joten varasimme retken.

Saapuessamme bussiparkkiin ja odottaessamme kuljetusta kohti itse kohdetta iski hetkellinen paniikki. Monet vuodet olen odottanut näkeväni kivikasan pellolla. Mitä jos tästä tulee elämäni suurin matkailupettymys? Oloa ei myöskään helpottanut turistilaumat ja ikuisuudelta tuntuva jonottaminen bussiin, joka sai harkitsemaan kävelemistä kohteelle, jotta pääsisi jo eteenpäin. Ehkä noin 10 minuutin odottamisen jälkeen olimme kuitenkin bussissa innostuneen odottavaisina kuuntelemassa nauhoitusta, joka kertoi perustietoja Stonehengestä.

Minä ja muutama muu menossa Stonehengeen

Bussin saapuessa perille kävelimme kohti kivikehää muiden kiinnostuneiden kanssa. Jäin hetkeksi seisomaan katse kohti kiviä tuulen heittäessä hiuksia naamalle miettien, miten monta ihmistä näitä samoja kiviä onkaan katsonut ja miten montaa ihmistä paikka on inspiroinut. Stonehengessä vetää puoleensa mysteeri ja ainutlaatuinen mahdollisuus olla osa historiaa nykypäivänä. Todeta, miten me olemme kehittyneet, mutta silti meitä kiehtovat samat asiat kuin ihmisiä 5000 vuotta sitten. Haluamme olla osa suurempaa kokonaisuutta ja kokea merkityksellisyyttä.

Stonehengen rakentaminen on aloitettu kivikaudella ja kivien kuljettaminen paikalle ja pystyttäminen on vaatinut erityisiä ponnisteluita. Yhäkin on vielä osittain arvoitus mikä kivikehän tarkoitus on ollut, mutta teoriat ovat esittäneet sen olleen kalenteri, rituaalipaikka ja mahdollisesti paikalla on uskottu olevan parantavia voimia. Paikan päällä voi hyvin kuvitella sen olevan mikä tahansa tai kaikkia näistä.
Stonehenge on kasa erittäin vanhoja kiviä pellolla ja samalla se on myös jotain paljon enemmän. Stonehenge muistuttaa meitä siitä, mitä on ihmisyys. Mitä se on ollut ja mitä se on nyt. Paikan maagisuus on vetänyt ihmisiä puoleensa ennen ajanlaskun alkua ja se tekee niin yhä yli miljoonalle kävijälle tänä päivänä.

Vierailu Stonehengessä

Stonehenge vierailu onnistuu kätevästi esimerkiksi Lontoosta tai Bathista käsin ja erilaisia vaihtoehtoja löytyy erilaisiin tarpeisiin. Paikalle voi tulla autolla, mutta mikäli autoa ei ole käytettävissä on tarjolla paljon erilaisia retkiä.

Itse päädyimme valitsemaan ScarperToursin kohtuullisen hinnan ja sopivan ajankohdan takia. Retken kesto oli 4 tuntia noudosta paluuseen. Mielestäni tämä oli hieman tiukka aikaikkuna, sillä vaikka ehdimme kiertää Stonehengen mukavasti jäi visitor center täysin näkemättä sillä meidän piti palata suoraan bussille. Olisi ollut myös mukava kävellä parkkipaikan ja Stonhengen väli, mutta kiireen takia päädyimme käyttämään ilmaista bussia. Retken hinta oli aikuiselta 40 puntaa, joka sisältää kuljetuksen bussilla, sekä sisäänpääsyn Stonehengeen.

12 thoughts on “Stonehenge – ainut kohde bucket listilla

 1. No, en ehkäpä ihan noin vaikuttavana tuota paikka pitänyt, mutta kieltämättä on hyvin mielenkiintoista miettiä tämän paikan, kuten myös mm. Egyptin pyramidien rakennustekniikkaa. Itse suosin omalla autolla etenemistä, niin ei ole sidottuna muiden aikatauluihin.

  1. Oma auto on kyllä tosi kätevä kun ainakin itselle tahtoo tulla näillä valmiilla retkillä vähän kiire. Itse innostun kaikesta historiajutuista aina todella paljon ja pystyn kuvittelemaan tapahtumat silmieni eteen, joten varmaan siksikin itselle teki vaikutuksen.

 2. Minuakin tämä on kiehtonut jostain syystä … mutta on edelleen vasta listallani.
  Lontoon kertaus on suunnitteilla tässä joskus viimeistään lähivuosina, joten ehkä tämän voisikin ottaa osaksi sitä matkaa, niin ei vaan lojuisi listalla vuodesta toiseen!

 3. Stonehenge! Se on varmaan mun ensimmäinen bucket list -kohde, jonka keksin joskus ihan lapsena ennen kuin edes tiesin mikä on bucket list. Yritettiin kaverin kanssa saada Stonehenge jopa luokkakokouksemme tapahtumapaikaksi niin että se olisi kirjattu ylös ala-asteen luokkasormuksiin. Jännä ettei kukaan muu syttynyt ideastamme.. Stonehenge on edelleen näkemättä ja ajan myötä sen hohto on päässyt hieman himmenemään, mutta kyllä minä siellä haluan yhä käydä jos satun olemaan lähistöllä. 🙂

 4. Tämä on kiinnostanut jo pitkään ja nyt kesällä oli ajatus tuolla käydä, samoin kuin Bathissa. Hämmästyin vain kuinka huonosti Catwickin lentokentältä pääsee Bathiin junalla, autonvuokraus hieman arvlluttaa, vasemman liikenteen puolesta, ehkäpä sinne pääsisi bussilla….

  1. Mentiin juurikin Gatwikin kautta junalla eli käytännössä juna Readingiin ja sitten siitä Bathiin. Yksi vaihto, joten meni ihan sujuvasti myös koiran kanssa. Itse en ole myöskään vielä uskaltautunut täällä ajamaan, mutta varmaan se on kohta kokeiltava. Kirjoittelen vielä Bathin reissusta postauksen kanssa tässä lähiaikoina, joten kannattaa se lukaista. Bathia suosittelen kyllä ehdottomasti kohteena.

 5. Stonehengen sijasta menemme tänä kesänä tutustumaan Lake Districtin Castleriggiin, mutta oli kiinnostavaa lukea ajatuksiasi tästä kuuluisimmasta kivikehästä. Kiitos ennen kaikkea käytännön vinkeistä! Bath-postaukset luen myös erittäin mielelläni 🙂

  1. Lake District olisi todella ihana paikka vierailla, mutta hieman kaukana omasta asuinpaikasta niin tarvitsisi pidemmän loman, jotta ehtisi sinne lähteä. Hyvä jättää jotain toiseen kertaan. Bathista olen juuri julkaisemassa kaksi juttua. Käy tutustumassa 🙂

 6. Mielenkiintoinen paikka todellakin ja huomaa että olet todella siitä kiinnostunut. 🙂 Itsekin haluaisin paikan joskus nähdä ja kuulun kyllä ehdottomasti samaan kastiin kanssasi siinä, että vaikka kyseessä ehkä onkin ”kasa kiviä”, niin se tuntuu paljon muultakin varmasti. Historia on erittäin tärkeä ja tosi kiinnostava tässä, se sen tunteenkin varmasti aiheuttaa. 🙂 Hyviä kuvia!

  1. Paikassa oli jotenkin ”hyvä tunnelma”, joka ainakin itselleni teki myös tuon kokemuksen. Varmasti myös omat odotukset vaikuttavat siihen mikä fiilis paikasta jää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top