Pitkä viikonloppu Sofiassa

Suunnatessani torstaina aamuyöstä neljän maissa lentokentälle en oikein tiennyt mitä odottaa viikonlopulta Sofiassa. Sunny Beach kokemus ei antanut paljon osviittaa siitä millainen maa Bulgaria on ja nopeat bussissa tehdyt googletukset eivät kovin paljoa valottaneet asiaa. Aiemmista matkoista Sunny Beachille ei jäänyt halua palata takaisin ja täytyy sanoa, että odotukset eivät olleet kovin korkealla viikonlopun suhteen. Välillä on kuitenkin mukava todeta ennakko-odotusten olevan väärässä, sillä Sofia oli kohteena erittäin positiivinen yllätys.

Kävelykatu ja vuoret

Kaupungista löytyi ihania puistoja, monia ravintoloita ja paljon katseltavaa. Ihmiset olivat myös erittäin ystävällisiä ja sain kaikissa paikoissa hyvää palvelua, mikä on yleensä matkustaessa harvinaista. Kohteen hintataso on myös suomalaisessa mittakaavassa hyvin edullinen ja budjettiin mahtuu helposti ruuan jälkeen vielä jälkkärikin. Huhtikuussa ilma oli jo hyvin kesäinen, joskin illalla pitkähihainen oli vielä tarpeen. Yhtenä päivänä myös satoi eli ilmat voivat olla hieman epävakaisempia, joskin suurimman osan vierailustani sain nauttia auringosta.

Julkisilla perille vai matkan varrelle

Olin etukäteen katsonut reitin julkisella liikenteellä lentokentältä hotelille. Taksit ovat Sofiassa edullisia, mutta julkinen liikenne on todellinen budjettivaihtoehto alle euron matkoilla. Bussipysäkki löytyi kätevästi terminaalin edestä ja lipunmyyntikojulla neuvottiin myös vielä oikeaan bussiin. Tarkoitukseni oli vaihtaa bussista ratikkaan tietyllä pysäkillä, mutta heti bussin lähdettyä liikkeelle jouduin toteamaan, että vaihto ei todennäköisesti tulisi olemaan ihan niin yksinkertainen mitä olin ajatellut. Bussissa ei tietenkään missään lukenut pysäkkien nimiä ja kyrilliset aakkoset eivät oikein taipuneet muutenkaan. Yritin siis epätoivoisesti tiirailla bussin ikkunasta ja päätellä mitkä merkit vastaisivat mahdollisesti etsimäni pysäkin nimeä. Pysäkin etsimiselle tuli kuitenkin loppu kun kaikki muut matkustajat poistuivat bussista, kuski otti takkinsa ja ilmoitti bussin olevan päätepysäkillä. Niinpä minä ja matkalaukkuni astuimme kadulle miettien missäköhän päin sitä mahdollisesti olisi. Hetken epämääräisen erisuuntiin haahuilun jälkeen totesin, että olisi paras yrittää hankkia itselle taksi. Onneksi vapaa sellainen sattuikin kohta kaartamaan ohi ja matka kohti hotellia jatkui. Paluumatkalla päätin suosiolla tilata taksin hotellille myös jo siitä syystä, että harhaileminen julkisissa aamuyöllä ei tuntunut houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Museoita ja kirkkoja

Sofiasta löytyy monia eri uskontokuntien kirkkoja joihin törmää kaupungin katuja kävellessään. Päiväkävelyllämme päätimme poikea Sofian synagogaan. Kävelimme hetken hämmentyneenä kadulla edestakaisin, sillä paikka näytti suljetulta vaikka aukioloaikojen mukaan näin ei pitäisi olla. Ovesta sattui kuitenkin tulemaan ihmisiä ulospäin ja kävelimme samalla sisälle. Sisäpihalla ennen sisäänpääsyä meille tehtiin turvatarkastus ja sisäänpäästäkseen oli myös ostettava lippu. Sisällä saimme lyhyen selostuksen kirkosta ja sen historiasta, josta itse pidin kovasti, sillä aihe ei ole itselleni kovin tuttu. Opastuksen jälkeen sai antaa vapaaehtoisen maksun tästä palvelusta, mikä oli hyvä tapa päästä eroon kolikoista. Pienet maksut ainakin itse antaa matkailijana mielellään, jotta kohteista pidetään huolta ja ne säilyvät myös muille matkailijoille omin silmin nähtäviksi.

Keskusta-alueelta löytyy myös erilaisia museoista, joista valitsin kohteekseni arkeologisen museon. Arkeologiset museot ovat omia suosikkejani ja nautin kiertelystä hämärässä vaikka monessa paikassa Euroopan alueella näyttelyt ovat melko samantyyppisiä. Tämä onkin hyvä paikka vetäytyä hetkeksi auringosta historian pariin.

Sisäänkäynnin edessä oleva suihkulähde

Arkeologisen museon ohessa on myös ravintola, jonka terassi oli erittäin viihtyisä. Samalla tuli myös syötyä reissun pakollinen jäätelöannos!

Syöminen ja shoppailu

Aivan keskustasta löytyy kävelykatu, jonka varrella on kauppoja ja monia ruokapaikkoja joista valita. Näissä paikoissa ruokalistat olivat todella laajat ja tarjontaa löytyi sushista pihviin. Itse halusin kokeilla jotain paikallisempaa ja söin joka päivä jossakin välissä shopska salaatin. Kävimme viimeisenä iltana ravintolassa vuorilla ja samalla tuli nähtyä paikkoja hieman keskustan ulkopuolella. Suosittelen lähtemään matkaan hieman ennen auringonlaskua, jotta näkee maisemaa vielä valoisassa sekä mahdollisesti hienon auringonlaskun.

Kävelykadulta kannattaa myös poikeata jalan hieman sivummalle. Kävellessämme löysimme todella ihanan markkinakadun, jossa oli myynnissä tuoreita vihanneksia, ruokaa kojuissa ja tavaroita. En ole erityisemmin kiinnostunut ruuanlaitosta, mutta hetkellisesti toivoin, että voisin käydä ostoksilla siinä ja mennä kokkailemaan kotiin. Tai oikeastaan vielä mieluummin joku muu voisi kokata ja voisin tulla kylään.

Sofia lyhyesti:

Kulkeminen: Sofiaan pääsee lentämällä yhdellä välilaskulla esimerkiksi Lufthansalla Saksan kautta. Kohteessa voi liikkua julkisilla tai taksilla kentältä kohti keskustaa.
Tekemistä: Sofiasta löytyy museoita ja kirkkoja, joihin voi tutustua. Suosittelen lämpimästi kävelemään ja katselemaan ympärilleen. Tsekkaa myös ilmaiset Free Sofia Tour kävelykierrokset!
Syöminen, majoitus ja ostokset: Kohteesta löytyy useita ravintoloita mäkkäristä hienompiin. Shoppailla voi perus ketjuliikkeissä kuten Zarassa. Hotellitarjontaa löytyy monen tasoista, kannattaa tsekata arvostelut.

Ota huomioon: Bulgarian rahayksikkö on Leva eli matkaa varten täytyy vaihtaa rahaa. Kortilla ei välttämättä voi maksaa jokaisessa paikassa, joten käteistä on hyvä olla mukana jonkin verran.

 

10 thoughts on “Pitkä viikonloppu Sofiassa

 1. Myös Sunny Beachilla käyneenä ei ole ollut hinkua takaisin, mutta bulgarialainen ystäväni asuu nykyään Sofiassa, ja sai kiinnostumaan matkailusta sinne. Näyttää kyllä kivalta ja kuulostaakin, ehkä juuri tuollainen pitkä viikonloppu olisi tuolla ”tarpeeksi”/sopivasti 🙂

  1. Sofia oli itselle kyllä todella positiivinen yllätys. Viikonloppumatkalle mukaan hyvää seuraa ja sopivat kengät kävelyyn 🙂

 2. Olen itsekin useasti huomannut, että kohteet joihin ei ole erityisiä odotuksia ovat osoittatuneet juurikin parhaimmiksi. Ehkä se johtuu juuri siitä, ettei ole ennakko-odotuksia jotka sitten vahvistuvat matkakohteissa. Sofia on vielä käymättä, mutta rannikko on varsin mukava paikka vierailla, erityisesti silloin kun turistikausi ei ole vielä alkanut.

  1. Välillä jokin paikka tosiaan yllättää positiivisesti mikä on aina mukava. Sofia ei ole tainnut oikein missään vaiheessa olla trendikaupunkien listalla matkailumielessä, mutta voi olla että tulevaisuudessa asia muuttuu.

 3. Kolmannella Balkanin kierroksellamme vietimme myös muutaman päivän Sofiassa. Tulimme sinne bussilla Makedonian Skopjesta ja ensimmäinen turistihuijausyritys oli taksimatka bussiasemalta hotellille. Maksoimme sitten lopulta ylihintaisesta kyydistä kohtuulliseksi arvioimamme summan ja sanoimme, että jos haluat neuvotella asiasta, niin tule mukaan hotellin respaan ja selvitetään asia, sillä oletin heidän tietävän suhteellisen oikean hintatason. Eipä tullut kuski neuvottelemaan. Seuraava oli valuutanvaihdoissa, laskivat muka väärin. Jäi siis vähän sellainen olo Bulgariasta, että huijaavat minkä ehtivät!
  Ilmainen kävelykierros Sofiassa paikkasi kyllä vähän asiaa – oli sen verran mukava opas.
  http://meriharakka.net/2013/08/28/4046/

  1. Ylihinnan pyytämisten ja huijaamisten takia jää kyllä helposti paikasta vähän nihkeä kokemus. Vaihdoin itse rahat Saksassa lentokentällä vaihdon aikana niin en tuolla rahanvaihtoa kokeillutkaan. Taksien kanssa oli varmaan hyvä tuuri kun ei ainakaan tuntunut että olisi niistä ylihintaa maksanut.

 4. Minulle kävi juuri samoin käydessäni Sunny Beachillä, ei juuri jäänyt hinkua takaisin. Mutta Sofiassa voisin ehkä käydä joskus. Me menimme Sunny Beachiltä bussilla Burgasiin ja sekin oli ihan kiva kaupunki. Ihan kivalta näyttää Sofiassakin.

 5. Bulgaria alkoi kyllä kiinnostamaan taannoisella Romanian reissulla. Silläkin maalla on varmasti niin paljon enemmän annettavaa kuin minkälainen kuva maasta on tullut nimenomaan rantakohteiden maineen vuoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top