Matkojeni parasta antia ovat olleet moniin mahtaviin ja inspiroiviin ihmisiin tutustuminen mielenkiintoisine ja opettavaisine keskusteluineen. Kiireisessä arjessa yhteydenpito jää helposti pitkiksi ajoiksi satunnaisiksi viesteiksi tai Facebook-tykkäyksiksi. Korona aikana ystävät ja tutut ympäri maailmaa ja heidän kuulumisensa ovat kuitenkin olleet mielessä lähes päivittäin ja viestejä on tullut vaihdettua monen kanssa aktiivisemmin.
Koronavirustilanne on globaali ja se koskettaa meistä jokaista. Jokaisen meistä tarina on erilainen, mutta samalla me olemme tässä yhdessä. Jakamalla kokemuksia, pitämällä toisistamme huolta ja osoittamalla solidaarisuutta voimme kuitenkin luoda läheisyyttä aikana, jona emme voi tavata toisiamme. Näin sain idean pyytää ystäviäni muualla maailmalla jakamaan kuulumisiaan myös blogin lukijoiden kanssa. Tässä kuulumisia Etelä-Afrikan Kapkaupungista.
Elämä on muuttunut radikaalisti koronaviruksen myötä myös Etelä-Afrikassa ja maa siirtyi sosiaalisen etäisyyden pitämisestä lockdowniin 26 maaliskuuta. Kuten suomessakin ihmisiä on ohjeistettu tehostettuun käsienpesuun ja käsidesin käyttöön ja viestiä viedään hallinnolta eteenpäin kansalaisille radion, television, lehtien ja sosiaalisen median kautta. Lockdownin aikana jokaisen tulee pysyä kotona, joskin esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaiset tai poliisit saapuvat töihin.
Töihin ja kouluun ei nyt mennä, mutta kaupoista voi käydä ostamassa ruokaa tai apteekissa saa vierailla tarvittaessa. Jonot ovat kuitenkin pitkiä, koska etäisyyttä on pidettävä. Liikkuminen voi kuitenkin olla vaikeaa, sillä esimerkiksi julkinen liikenne ei kulje ja palvelujen kuten Uberin käyttö on haastavaa tai mahdotonta. Ahdistuneisuus alkaa näkyä, sillä esimerkiksi ruoka-apua ei ole monelle saatavilla, joka on johtanut joissakin paikoissa mellakoihin.
Euroopan uutisista erityisesti Italian ja Espanjan tapaukset ovat olleet mediassa, joskin keskittyminen on enemmän maan sisäisessä politiikassa. Erilaista disinformaatiota ja teorioita viruksesta kuten 5G-verkkojen osuudesta liikkuu sosiaalisessa mediassa erityisesti Whatsappissa.
Musiikin parissa työskentelevän ystäväni Anelen elämän korona on muuttanut myös radikaalisti. Artistien keikkakalenterit ovat tyhjentyneet ja esiintymisreissu Kolumbiaan on peruttu, kuten monet tapahtumat ympäri maailmaa. “Monet artistit saavat tulonsa esiintymisistä ja ilman näitä tuloja on haastavaa selviytyä taloudellisesti”, Anele kiteyttää tilannetta.
Anele on pysytellyt ohjeiden mukaisesti kotona, ja kuten suomessakin, työt hoidetaan etänä niiltä osin kun se on mahdollista. Anelen päivät täyttyvätkin nyt Zoom ja Jitsi palavereista eri tahojen kanssa. The Soundz of the South (SOS) vuoden 2020 ensimmäinen julkaisu Thina tuli ulos maalis-huhtikuun vaiheessta. Nyt suunnitteilla on live-konsertti maanantaina 27 huhtikuuta vietettävän Freedom Dayn kunniaksi, jossa juhlistetaan maan ensimmäisiä vapaita ja demokraattisia vaaleja.
Anelen kotikaupunginosa Khayelitsha on yksi Kapkaupungin tiheimmin asutuista alueista. Päivät kuluvat siis sisällä, sillä monilla ei ole pihaa tai muuta aluetta, jossa oleskella ulkona. Anelen mukaan ihmisiä huolestuttaa paljon oma tilanne ja terveydenhuollon kantokyky. “Kun virus saavuttaa tietyt yhteisöt sen hallitseminen on mahdotonta eikä järjestelmä kestä sitä.” Toimenpiteitä lockdownin lisäksi pyritään kuitenkin tekemään koko ajan ja yhteisön terveydenhuollon henkilökunta tekee muun muassa ovelta ovelle kierroksia, joissa mitataan kuumetta.
Keskustelumme aikana Anele pohtii matkustamisen estämiseksi pystytettyjä rajoja alueiden välillä, sillä vuosien ajan ammattiyhdistys- ja kansanliikkeet ovat taistelleet rajojen pystyttämistä vastaan. Tulevaisuudesta ja tilanteesta koronan jälkeen ei tiedä kukaan. “Toivon, että kun korona on joskus ohi ihmiset heräisivät myös poliittisesti”, Anele summaa ajatuksiaan tulevaisuudesta.
—
Toivon myös itse suuresti, että tämän ison kriisin jälkeen me kaikki olemme aktiivisesti rakentamassa yhdessä parempaa ja solidaarisempaa globaalia tulevaisuutta.
Aneleen olen tutustunut IFWEA:n The Youth Global Awareness Programme eli YGAP:ssa. Pääsin myös hänen mukanaan koko reissun parhaaseen keikka iltaan kuuntelemaan paikallisia naisartisteja. Mikäli haluat laittaa kuunteluun tsekkaa lisää alta
“The Soundz of the South (SOS) is an anti-capitalist cultural resistance movement working with activists who use hip-hop and poetry to spread revolutionary messages, raise consciousness and critique neo-liberalism.” Lisätietoja löydät esimerkiksi Facebookista
Minusta on surullisinta totaalisissa lock downeissa, että ei saa käydä töissä (osa tietenkin voi tehdä etätöitä) tai mennä luontoon. Mutta tämä on väliaikaista. Minulla lennot joulukuussa Kapkaupunkiin, mietityttää, että silloinkin voi olla rajoituksia…
Varmasti tuollainen totaalinen lockdown missä ei voi edes mennä ulos kävelylle on todella rankkaa. Monessa maassa kansalaiset ovat myös hyvin erilaisessa asemassa riippuen esimerkiksi varallisuudesta. Varmasti jonkinlaisia rajoituksia voi olla, mutta toki se missä aikoo liikkua vaikuttaa paljon.
Mielenkiintoista luettavaa! Mekin perehdyttiin kuuden eri maan tilanteeseen blogissamme ja tosiaan jännä huomata miten kaikkialla on sinänsä tilanne sama mutta toisaalta taas täysin erilainen ja maat tukevat kansalaisiaan eri tavoin. Paljon Tsemppiä sinne! Yhdessä me tästä selvitään! 🙏
Samanlaiset rajoitukset vaikuttavat hyvin eri tavalla eri yhteiskunnissa. Suomessa koen kuitenkin olevani hyvin turvassa kotona ja toimeentulo on pääsääntöisesti turvattu kaikilla esimerkiksi sosiaalitukien kautta, jotka napsahtavat tilille. Oman näkemykseni mukaan Kapkaupunki on ison haasteen alla tässä tilanteessa, sillä infrastuktuurin kanssa on paljon haasteita ja epätasa-arvoisuutta. Aiemmin tämä ei ole samalla tavalla ollut uhka koko yhteiskunnalle, mutta pandemiatilanne on muuttanut tämän.
Kiitos, välitän tsempit eteenpäin!
Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta😊
Tämä on tosiaan meitä kaikkia koskettava ja huolettava globaali kriisi, toisaalta ongelmat ovat samankaltaisia, mutta toisaalta maat ja ihmiset ovat niin erilaisessa tilanteessa ja osa hyvin eriarvoisessa asemassa.
Kävin E-Afrikassa pari vuotta sitten ja ihastuin kovasti eri paikkoihin ja ihmisiin, vaikka samalla kontrastit ja ihmisten välinen kuilu oli todella pysäyttävää.
Kaunista tuo musiikki<3
Btw keräsin itsekin kavereiltani kuulumisia maailmalta, mm. Keniasta.
Koronan jälkipyykkiä tulee varmasti olemaan analyysi siitä miksi jotkin maat ja ihmiskehot kärsivät taudista toisia enemmän. Kappaleen musavideossa näkyy hyvin nuo erot siinä, miltä lockdown todellisuus on eri osissa kaupunkia.
Olin helmikuussa Kapkaupungissa ja täytyy nyt sanoa, että jos korona iskee Townshipeihin tai niihin laittomiin slummeihin, niin morjens vaan… Jos sitä olematonta julkistaliikennettä ei enää ole, niin milläs edes kuljet Townshipeistä mihinkään. Harvemmalla siellä kulkupeliä on. Katselin tilannetta ulkomaisilta TV-kanavilta ja näytti siltä että tuolla on kohta ”keskitysleirit” pystyssä. Kohtuu karmeaa katsottavaa poliisien ym. toiminta.
Tietyillä township alueilla, joilla useat ihmiset käyttävät samaa yhteisöllistä vesihanaa ja muutamaa bajamajaa vessana mahdollisuudet rajata taudin leviämistä ovat erittäin rajalliset. Samalla ihmisiltä alkaa loppua ruoka ja ruoka-apua ei ole pystytty toimittamaan, jonka takia ihmiset vaativat ymmärrettävästi mahdollisuutta hankkia tuloja. Lisäksi ruuan vähäisyys johtaa todennäköisesti väkivallan lisääntymiseen.