Railay – Krabin matkan kohokohta

Krabin matkani kohokohta oli muutama Railaylla vietetty päivä, jotka olivat täynnä rentotumista ja tekemistä sopivassa suhteessa. Liikkuminen kävellen toi päiviin kiireettömyyden tuntua ja ainut liikenteen melu tuli länsirannalla makoillessa sinne saapuvista pitkähäntäveneistä. Vaikka paikka onkin rakennettu pitkälti turisteja varten, on se silti säilyttänyt itsessään jotain uniikkia ja mielenkiintoista.

Itäranta alkuillasta. Kuva: Noora Toiviainen

Jutun lopusta löydät lyhyen yhteenvedon Railaysta ja asioista, joita kannattaa ottaa huomioon ennen matkaa.

Saapuminen Railaylle Koh Lantalta

Päädyimme Krabin reissullamme Railaylle hieman puolivahingossa, sillä olimme varanneet sieltä hotellin, koska kartalla se näytti olevan puolimatkassa Koh Lantan ja lentokentän välissä. Alkaessamme Koh Lantalla edellisiltana selvitellä miten pääsisimme Railaylle totesimme, että tarjolla oli vain van + boat matkustusvaihtoehtoja. Hieman tarkemmin asiaa Googlailtuamme saimmekin selville, että niemelle pääsee vain veneellä. Varasimme siis Koh Lantan hotellistamme kuljetuksen heti aamun toiseen lähtöön, jotta olisimme Railaylla vielä aamupäivästä.

Mini-pakussa matkustaminen oli mukava tapa liikkua, sillä samalla näki maisemia, sekä tutustui muihin matkaajiin. Paikan vaihtamisessa saa tosin olla hieman kärsivällisyyttä ja joustavuutta. Pääsimme autokyydillä paikkaan, jossa sijaitsi jonkinlainen toimisto, jossa meidän todettiin olevan matkalla Railaylle ja pyydettiin odottamaan. Meitä oltiin ensin ohjaamassa väärään autoon, kunnes joku totesi ettemme ole tulossa siihen kyytiin ja nappasi meidät istumaan autoon joka veisi meitä seuraavaan määränpäähän. Niinpä siis istuimme kyydissä odotellen mihin meidät seuraavaksi vietäisiin. Auto jätti meidät seuraavaan toimistoon, josta saimme uusia lippulappusia ja ohjeen kävellä kädellä huitomisen osoittamaan suuntaan, josta löysimmekin pienen sataman, josta pitkähäntäveneet lähtivät Railayn itälaituriin. Jonkin ajan odottelun jälkeen pääsimmekin hyppäämään laiturilta veneeseen, joka osoittautui olevan hieman haastavaa matkatavaroiden kera. Ilmeisesti tasapainottelu näytti sen verran vaaralliselta, että yksi kanssamatkustajista tuli apuun tavaroiden kyytiin saamisessa. Railayn päädyssä saimme pientä ekstramaksua vastaan kyydin suoraan hotellin rantaan ja rantaveteen hyppääminen tavaroiden kanssa sujui jo huomattavasti helpommin.

Rentoa hengailua ja oikoreittejä rannalle

Railaylla vietetyt muutamat päivät olivat oman lomani ehdoton kohokohta ja suosittelen paikkaa lämpimästi jos haluat rauhaa ja lepoa, mutta myös jotakin tekemistä. Päivämme koostuivat lähinnä rannalla hengailusta, uimisesta ja syömisestä, sekä ajan vietosta ihanalla mökillämme Railayn itäpuolella, sekä majoituspaikkamme uima-altaalla. Kävelymatkaa idässä sijaitsevalta hotelliltamme länsirannalle oli hieman, mutta saaren läpi pääsi kätevästi oikaisemaan (oikoreitti lähtee suoraan itärannan laiturin päästä). Länsiranta oli erittäin sopiva vedessä lojumiseen ja vaikka päivisin turisteja paikassa olikin ei tungos ainakaan vedessä ollut ahdistavaa eikä kukaan törmäillyt yllättäen kuten Hong saarilla uidessa. Railayn länsiranta oli myös matkani lempparirantoja uimisen kannalta.

Länsiranta päivällä. Kuva: Noora Toiviainen

Käytännön asioita Railaylla

Railaylla hintataso on hieman korkeampi todennäköisesti siksi, että kaikki tuodaan paikkaan veneellä. Erityisiä ruokaelämyksiä ei paikasta löytynyt, mutta useita ravintoloita, joissa syödä kylläkin. Useita pikku marketteja paikasta löytyi myös, joten juomista ja pientä purtavaa sai kätevästi ostettua. Itälaiturin päästä kaupan seinästä löytyi myös automaatti, joten rahannosto onnistui paikan päällä. Mikäli mahdollista suosittelen tulemaan paikan päälle kuitenkin käteisen kanssa, sillä ainakaan oma korttini ei automaatissa toiminut.


Tekemistä Railaylla

Vaikka Railay sopii paremmin kuin hyvin lepäilyyn ja akkujen lataamiseen löytyy paikasta myös vaihtoehtoja tekemiselle. Vuokrasimme itsellemme yhtenä päivänä kanootin meloaksemme Tonsaille ja Nang Cave Beachille. Vaikka olimme jo matkan aikana tottuneet laskuveteen emme osanneet huomioida tätä tarpeeksi ajoituksemme kanssa ja jouduimme toteamaan, ettei melomalla ollut iltapäivästä enää mahdollista päästä maihin meidän osaamisellamme ja voimillamme, joten tyydyimme sitten muutaman tunnin melontaretkeen. Yritimme toki vähentää painoa nousemalla pois, mutta tämä ei riittänyt ja usean sadan metrin kantomatka ei ollut painavan kanootin kanssa mahdollinen. Tonsai ja luola jäivät siis tällä kertaa näkemättä, mutta aina on hyvä jättää jotakin seuraavaan kertaan!

Melominen oli ylipäätänsä hieman hasardi kokemus, joten jos olet ensimmäistä kertaa liikkeellä en suosittele lähtemään merelle yksinään. Olen aiemmin melonut Suomessa järvessä ja muutaman kerran merellä Helsingin edustalla, sekä Maltalla meressä, mutta silti koin Railayn melontakokemuksen hieman haastavaksi. Haastetta tuo lähinnä todella ruuhkainen liikenne veneitä ja mikäli joudut melomaan veneiden kulkureittien poikki saat olla todella nopea tai odottaa melko pitkään sopivaa rauhallista väliä.

Railaylla on myös mahdollisuus kävellen siirtyä esimerkiksi Tonsaille tai kiivetä näköaloja katselemaan, joten hyvät kengät ja vesipullot kannattaa pakata mukaan. Omat kävelyreittimme tosin rajoittuivat lähinnä hotellin ja rannan ja illalla ravintoloiden ja mökkimme välille. Kävelymatka itärannalta hotellillemme oli jotain 1 ja 2 km väliltä ja polun käveleminen pimeällä oli mielenkiintoinen kokemus. Iltakävelyllä tuli nähtyä muutama epämääräinen jättiläismato, joiden päälle yritti välttää astumasta sandaaleilla sekä kuunneltua puissa hyppiviä apinoita, joita ei voinut nähdä pimeässä. Mökissämme oli myös yhtenä päivänä sisilisko rinkan alla nukkumassa.

Poistuminen Railaylta

Lentomme lähti yöllä, joten päätimme, että olisi helpointa viettää viimeinen yö taas Ao Nangilla, josta lentokentälle pääsee helposti taksilla. Aloimme siis selvittelemään, miten pääsisimme kätevästi pois Railaylta. Hotellin respan vaihtoehdot olivat käytännössä käveleminen länsirannalle, josta voimme ottaa pitkähäntäveneen tai hotellin veneellä itärannan laituriin, josta voimme kävellä länsirannalle, josta ottaa veneen. Neljän vaihdon taktiikka tavaroiden kanssa plus käveleminen tuntuivat hieman hankalalle, joten lähdimme selvittelemään olisiko muita vaihtoehtoja. Rannalla meille ehdotettiin, että yrittäisimme sopia suoraan jonkin kuljettajan kanssa asiasta. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, joten kävelimme yhteen matkoja myyvistä kojuista ja aloimme selvittämään asiaa myyjän kanssa. Muutaman puhelun jälkeen asia ratkesi ja meille järjestyi rahaa vastaan kuljetus suoraan hotelliltamme Ao Nangiin Nopparat Thara -rannalle melko kohtuulliseen hintaan.

Railay lyhyesti:

Kulkeminen: Railaylla pääsee vain veneellä. Kohteessa ei ole autoja eli paikan päällä liikutaan kävellen.
Rannat: Länsiranta on loistava paikka rannalla hengailuun ja vedessä löllymiseen.
Tekemistä: Melontaa, kiipeilyä, rentoutumista, kävely – tai saariretkelle
Syöminen, majoitus ja ostokset: Railaylta löytyy useita ravintoloita. Tosin oman kokemukseni mukaan ruoka on hieman kalliimpaa kuin muualla Krabilla ja laatu ei ehkä ole niin hyvää. Muutamia kauppoja löytyy myös ja paikassa on myynnissä myös esim vaatteita. Railaylta löytyy useita majoitusvaihtoehtoja. Itse yövyimme Great View Resortissa, jota voin suositella lämpimästi.

Hyvä ottaa huomioon:

Pakkaa tavarat vedenkestävästi. Paikan päälle saapuminen veneellä tarkoittaa sitä, että jossain vaiheessa matkaa on melko mahdollista, että tavarat joutuvat kosketuksiin veden kanssa. Pakkaa siis erityisesti tavarat, jotka eivät saa kastua johonkin vedenkestävään tai jopa useampaan vedenkestävään asiaan siltä varalta, että matkatavarasi humpsahtavat jossakin vaiheessa kokonaan veteen.
Ota mukaan käteistä. Monissa paikoissa maksu onnistuu vain käteisellä ja on hyvä nostaa sitä jo etukäteen siltä varalta, ettei korttisi toimi nostoautomaatissa.
Taskulamppu. Mikäli yövyt Railaylla joudut todennäköisesti kävelemään jonnekin pimeällä, jolloin taskulamppu on melko ehdoton päästäksesi perille turvallisesti.

8 thoughts on “Railay – Krabin matkan kohokohta

 1. Tuttu paikka, Railaylla tuli oltua peräti kuusi vuotta sitten! Huhhuh, kun aika juoksee… 😀 Itse taisin olla siellä kuumimman sesongin aikaan, jolloin saari oli kyllä ihan tupaten täysi. Ihan kivat relaxed-vibat siellä oli, mutta silloin myös aivan liikaa turisteja. Tuo länsiranta oli juurikin sellainen, ettei vedessä mahtunut kääntymään kaikilta turisteilta ja pitkähäntäveneiltä. 😀

  https://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

  1. Meidän reissu ajoittui joulukuun alkuun, joten voi olla, että tuolloin oli vielä rauhallisempaa. Meillä oli myös aivan ihana majoituspaikka, jossa olisi ollut kaksi omaa pikkurantaa mökkivieraiden käyttöön eli jos olisi kaivannut rauhaa olisi voinut hengailla näillä rannoilla myös.

 2. Olin Railaylla puolitoista viikkoa helmikuussa 2010. Olin jo unohtanut monia juttuja, jotka muistuivat mieleeni kun luin postaustasi. Hyvä vinkki, että pakkaa tavarat vedenkestävästi. Me saavuimme Railayhin illalla pimeässä ja veneet jäivät todella kauaksi rannasta. Kannoimme rinkkoja selässä ja kahlasimme aika pitkän matkan. Mukava kuulla, että paikka on säilyttänyt rauhallisuutensa.

  1. Tämä vedenkestävyys vinkki olisi ollut itsellekin hyvä todeta etukäteen, vaikka lopulta tavarat säilyivät sitten perille asti kuivina xD

 3. Tää paikka näyttää kuvissa ihan uskomattoman upealta! Mutta vähän kauhistuttaa se turistien määrä, kun en tykkää jakaa paratiisiani isojen turistilaumojen kanssa 😀 Silti, ehkä se joskus pitää käydä tsekkaamassa, rauhalliseen aikaan vuodesta.

  1. Mikäli haluaa juuri omaa rauhaa voin suositella tuota meidän hotellia (Great View Resort), jolla on kaksi yksityistä rantaa asukkaiden käytössä 🙂 Jonkun verran turisteja tuolla aina on, sillä kyseessä on kuitenkin matkailusta elävä paikka. Jotenkin kuitenkin tunnelma oli mielestäni rento ja rauhallinen ja varsinkin iltaa kohden rauhoittuu kun päivämatkailijat poistuvat veneillä.

 4. Me käytiin kääntymässä Railaylla sellaisen viiden saaren retken päätteeksi. Ehdittiin vähän pulikoida ja nähdä kuuluisa penisluola (ehkei sen nimi ole se, mutta tiedät ehkä, mitä tarkoitan? :D) Siellä oli kyllä kovin kaunista, mutta me oltiin siellä juuri pahimpaan päiväruuhkan aikaan, ja se koko viiden saaren retkikin oli jotenkin niin tympeä kokemus, että mä niputan Railayn vähän siihen samaan sarjaan. :/ Ehkä siellä olisi pitänyt olla teidän tapaan edes yksi yö niin olisi nähnyt myös sen rauhallisen puolen. 🙂

  1. Meiltä jäi juuri tuo luola näkemättä kun ei tosiaan päästy meidän kajakilla rantautumaan, mutta hyvä jättää jotain seuraavaan kertaan. Luulen, että itselle erittäin onnistunut majoituspaikan valinta teki koko parin päivän oleilusta niin positiivisen kokemuksen kun sai rentoutua lähellä luontoa ja itselleen sopivasti viettää aikaa rannalla ihmisten parissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top